Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

India: Najvyšší súd vyhlásil homosexualitu za protizákonnú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa indického trestného zákonníka a jedného jeho zákona starého 148 rokov, ešte z obdobia britskej koloniálnej vlády, sú vzťahy osôb rovnakého pohlavia abnormálne

Naí Dillí 11. decembra (TASR) - Indický najvyšší súd dnes rozhodol, že homosexualita je protizákonná. Verdikt znamená prehru pre komunity gejov, lesbičiek a transsexuálov, uviedla tlačová agentúra DPA.

Dvojčlenná porota Najvyššieho súdu tak zvrátila historický verdikt súdu nižšieho stupňa v teritóriu Dillí z roku 2009, ktorý vtedy vyhlásil, že dobrovoľný sex medzi dospelými osobami rovnakého pohlavia nie je trestným činom.

"To je nanútenie stredovekých názorov ľudu tejto krajiny," vyhlásila advokátka Indira Džaisinghová.

Podľa indického trestného zákonníka a jedného jeho zákona starého 148 rokov, ešte z obdobia britskej koloniálnej vlády, sú vzťahy osôb rovnakého pohlavia abnormálne a ako trestný čin sa trestajú desiatimi rokmi väzenia.

Historický verdikt súdu v Dillí z roku 2009 bol napadnutý na najvyššom súde, ktorý nakoniec označil tento verdikt za nezlučiteľný s ústavou.

Podľa aktivistov za práva homosexuálov bude zmena viesť k väčšiemu prenasledovaniu zo strany polície a homosexuáli budú nútení utajovať svoje vzťahy, čo zhorší ich prístup k zdravotnej starostlivosti.