Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Imámovia navštívili pamätník holokaustu, ukázali zmierlivosť islamu

Bez popisu Foto: TASR

Iniciátorom podujatia bol imám miestnej mešity Hassen Chalghoumi, ktorý uviedol, že v čase, keď je rasizmus a strach z islamu na vzostupe, chceme ukázať, že je možné žiť spolu.

Paríž 5. februára (TASR) - Približne 30 imámov pôsobiacich vo Francúzsku navštívilo v pondelok pamätník obetiam holokaustu v meste Drancy v snahe ukázať, že islam je tolerantné náboženstvo. Informovala o tom dnes agentúra AP.

V meste Drancy, ktoré leží v metropolitnej oblasti Paríža, sa v rokoch 1941-44 nachádzal internačný tábor, kde zadržiavali zhruba 65.000 židov pred tým, ako ich deportovali do vyhladzovacích táborov, najmä do Osvienčimu na území Poľska.

Ako pripomína AP, návšteva imámov bola prvou udalosťou tohto druhu od otvorenia pamätníka vlani v septembri.

Minister vnútra Manuel Valls v príhovore k prítomným uviedol, že návšteva imámov ukazuje, že "dialóg, tolerancia a pochopenie iného náboženstva je nevyhnutné pre boj proti antisemitizmu a fanatizmu." Valls vyzval, aby sa väčšina moslimov vo Francúzsku zjednotila a "hovorila moderným jazykom". Zdôraznil nevyhnutnosť, aby vo Francúzsku pôsobili imámovia, ktorí získali vzdelanie v tejto krajine. "Nepotrebujeme agentov cudzích štátov," zdôraznil.

Iniciátorom podujatia bol imám miestnej mešity Hassen Chalghoumi, ktorý uviedol, že "v čase, keď je rasizmus a strach z islamu na vzostupe, chceme ukázať, že je možné žiť spolu".

Imám Chalghoumi je vo Francúzsku známy tolerantným postojom k iným náboženstvám, zasadzuje sa za moslimsko-židovský dialóg a postavil sa na stranu tých, ktorí boli za zákaz nosenia burky na verejnosti, za čo sa mu vyhrážali smrťou, takže v súčasnosti žije pod ochranou polície.

Niektorí z imámov vlani v marci odcestovali do Izraela, aby sa modlili pri hroboch židovských detí, ktoré pred školou v Toulouse zastrelil vo Francúzsku narodený moslim Mohamed Merah. Okrem toho usmrtil aj troch vojakov z vojenskej základne v neďalekom Montaubane. Neskôr sa zabarikádoval v byte s veľkým arzenálom zbraní, kde ho polícia po hodinách blokády pri pokuse o útek skokom z okna zastrelila.

Prípad "zabijaka z Toulouse" vyvolal vo Francúzsku novú vlnu obáv z radikalizácie moslimov, najmä tých, ktorí sa v rodinách prisťahovalcov narodili už vo Francúzsku, ale nedarí sa im integrovať do väčšinovej spoločnosti.

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky sa až 74 percent Francúzov domnieva, že moslimské náboženstvo nie je kompatibilné s hodnotami francúzskej spoločnosti.