Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

ICTY predvolal Mladiča v súdnom procese s Karadžičom ako svedka

Na archívnej snímke z januára 2002 je plagát dvoch najhľadanejších vojnových zločincov, vodcu Bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča a jeho veliteľa z čias vojny generála Ratka Mladiča v Sarajeve. Ministerstvo vnútra USA vydalo plagát do Sarajeva a ponúkalo 5 miliónov dolárov za informácie, ktoré by pomohli tieto osoby zadržať. Foto: TASR/AP

Predvolanie Mladiča ako svedka vytvorí podľa agentúry AP v pojednávacej miestnosti napätú atmosféru.

Haag 11. decembra (TASR) - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) dnes oznámil, že bývalý vrchný veliteľ bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič bude musieť vypovedať v prípade obžalovaného bosnianskosrbského exprezidenta Radovana Karadžiča.

Sudcovia ICTY vyhoveli Karadžičovej žiadosti na predvolanie Mladiča ako svedka, ktorého tribunál obžaloval v 11 bodoch, okrem iného za masakru bosnianskych Moslimov v Srebrenici či krvavé obliehanie Sarajeva.

Karadžič okrem dvoch prípadov genocídy čelí v procese pred haagskym tribunálom ešte deviatim ďalším obvineniam, vrátane vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

ICTY vzniesol obvinenia voči Karadžičovi v roku 1995 a následne naňho vydal medzinárodný zatykač. Hľadaný líder bosnianskych Srbov však unikal zatknutiu až do júla 2008, keď ho v Belehrade zadržali srbské bezpečnostné sily a vydali na stíhanie do Haagu. Komplikovaný súdny proces sa oficiálne začal v októbri 2009.

Predvolanie Mladiča ako svedka vytvorí podľa agentúry AP v pojednávacej miestnosti napätú atmosféru. O nariadenie výpovede svedka, ktorá by sa mala uskutočniť v januári, požiadal Karadžič v apríli, pretože Mladič v jeho prípade odmietol dobrovoľne vypovedať.