Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hollande po útoku v kostole: Vo vojne proti terorizmu zvíťazime

Francúzsky prezident Francois Hollande. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident dodal, že zaútočiť na kostol, zabiť kňaza, znamená zneuctiť republiku. Spolu s premiérom sa zhodli, že ich štítom je demokracia.

Paríž 26. júla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyhlásil, že jeho krajina zvíťazí vo "vojne" proti terorizmu. V reakcii na dnešný útok v kostole v meste Saint-Étienne-du-Rouvray na severe Francúzska vo večernom televíznom vystúpení povedal: "Zaútočiť na kostol, zabiť kňaza, znamená zneuctiť republiku."

Najnovší útok vo Francúzsku označil Hollande za "novú skúšku pre krajinu", ktorá podľa neho "vedie vojnu". V tejto súvislosti vyzval obyvateľov, aby boli jednotní, bojovali proti nenávisti a extrémizmu a neobracali sa proti sebe.

"Čo teroristi chcú, je rozdeliť nás, oddeliť nás, postaviť nás jeden proti druhému," povedal prezident. "Cieľom je naša demokracia, to je terčom, a to bude aj naším štítom. Naša jednota je našou silou," uviedol Hollande vo vyjadreniach, ktoré citovali agentúry DPA a AP.



Zdôraznil tiež, že Francúzsko naplno využije bezpečnostné opatrenia zavedené v uplynulých mesiacoch, avšak nezájde až tak ďaleko, že by obmedzilo slobody alebo ohrozilo demokraciu.

VIDEO: Hollande vyzýva k súdržnosti


"Obmedziť naše práva, odchýliť sa od nášho ústavného poriadku by neprinieslo väčšiu účinnosť do boja proti terorizmu, ale určite by oslabilo vzácnu súdržnosť našej krajiny," dodal Hollande.

V závere prisľúbil: "Toto je vojna, v ktorej zvíťazíme."

Francúzsky premiér Manuel Valls.
Foto: TASR/AP


Francúzsky premiér Manuel Valls medzitým povedal, že zámerom útoku na kostol bolo podnietiť "vojnu náboženstiev".

"Keď napadnú kňaza, katolícku cirkev, potom dobre vidno, čo je cieľom," uviedol Valls v rozhovore pre stanicu TF1. "Poštvať Francúzov proti sebe. Zaútočiť na náboženstvo a vyprovokovať tak vojnu náboženstiev," dodal s výzvou, aby Francúzi držali spolu. "Našou odpoveďou je demokracia," vyhlásil.