Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Hlavné európske strany podpísali kódex správania pre eurovoľby

Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová3. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kódex správania má slúžiť ako komplexný kontrolný zoznam pre politické strany, kandidátov, médiá a občanov na monitorovanie etického správania počas nadchádzajúcej kampane do eurovolieb.

Brusel 9. apríla (TASR) - Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v utorok prijala predstaviteľov hlavných európskych politických strán, ktorí sa svojím slávnostným podpisom zaviazali dodržiavať etické a spravodlivé praktiky politickej kampane pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP). Informuje o tom spravodajca TASR.

Predstavitelia hlavných politických rodín fungujúcich v EÚ podpísaním Kódexu správania pre voľby do EP v roku 2024 dali prísľub, že počas nadchádzajúcej predvolebnej kampane nebudú šíriť dezinformácie a umelou inteligenciou vytvárané klamlivé prejavy (deepfakes). Zaviazali sa zdržať sa vytvárania alebo používania "falšovaných, vymyslených alebo ukradnutých údajov" a akéhokoľvek typu klamlivého obsahu pomocou zvuku, obrázkov alebo videa.

EK spresnila, že na pozadí rastúcich obáv o ochranu integrity volieb v Európe pred vnútornými a vonkajšími hrozbami má tento záväzok politických strán veľký význam. V EÚ už niekoľko rokov narastajú obavy zo zneužitia dezinformácií vo volebných procesoch, najmä po zvýšení napätia s Ruskom, ktoré Únia obviňuje zo snáh destabilizovať volebné procesy pomocou cielených dezinformácií a propagandy.

Európske politické strany, ktoré podpísali kódex správania sú: Aliancia liberálov a demokratov za Európu (ALDE), Európske kresťanské politické hnutie (ECPM), Strana európskych konzervatívcov a reformistov (ACRE), Európska demokratická strana (EDP), Európska slobodná aliancia (EFA), Európska strana zelených (EGP), Európska ľudová strana (EPP), Strana európskych socialistov (PES) a Strana európskej ľavice (PEL). Predstavitelia skupiny Identita a demokracia (ID) združujúcej nacionalistické a euroskeptické sily, vyhlásili, že sa pripoja ku kódexu neskôr v tomto roku.

"Kolektívny záväzok európskych politických strán vysiela občanom silný odkaz: musíme zachovať integritu volieb v Európe. Táto dohoda pomôže vybudovať dôveru u voličov a zvýši ich dôveru vo volebný proces. Voľby by mali byť súťažou nápadov, nie špinavých manipulatívnych metód ako sú deepfakes vytvorené umelou inteligenciou," vysvetlila Jourová v správe pre médiá.

Podľa jej slov jedným zo záväzkov kódexu je, že jeho signatári budú podporovať "inkluzívny politický diskurz" tým, že sa zdržia vytvárania, používania alebo šírenia diskriminačných vyhlásení a predsudkov voči konkrétnym skupinám na základe ich pohlavia, rasového či etnického pôvodu, náboženstva alebo presvedčenia, zdravotného postihnutia, veku alebo sexuálnej orientácie.

Signatári kódexu sa zaviazali zdržať sa zobrazovania politických reklám sponzorovaných nedeklarovanými zadávateľmi alebo zapájania rôznych neoznačených sprostredkovateľov pri šírení svojej kampane.

Kódex správania má slúžiť ako komplexný kontrolný zoznam pre politické strany, kandidátov, médiá a občanov na monitorovanie etického správania počas nadchádzajúcej kampane do eurovolieb.

Spoločne ho vypracovali podpredsedníčka EK Věra Jourová a Medzinárodný inštitút pre demokraciu a pomoc pri voľbách (International IDEA) v spolupráci s európskymi politickými stranami.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)