Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Hizballáh vypálil na Izrael desiatky rakiet v reakcii na nočné útoky

Dym stúpa pri explózii po bombardovaní, archívne foto. Foto: TASR/AP

Izraelská národná zdravotnícka služba Magen David Adom uviedla, že jedna z libanonských rakiet zabila civilistu.

Bejrút 27. marca (TASR) - Libanonské militantné hnutie Hizballáh v stredu ráno vypálilo desiatky rakiet smerom na severoizraelské mesto Kirjat Šmona. Podľa vlastného vyjadrenia tak reagovalo na nočné útoky Izraela na juh Libanonu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Izraelská národná zdravotnícka služba Magen David Adom uviedla, že jedna z libanonských rakiet zabila civilistu. Obeťou bol 25-ročný muž, ktorého záchranári našli pri prehľadávaní zasiahnutej budovy už bez známok života, informovala agentúra AFP.

Najmenej sedem ľudí predtým zahynulo pri nočnom izraelskom útoku na libanonskú obec Habbaríja, uviedli nemenované bezpečnostné zdroje. Predpokladá sa, že cieľom vzdušného úderu bol miestny objekt islamistickej skupiny.

V utorok podnikol Izrael nálety aj na severovýchod Libanonu, pričom zomreli traja členovia Hizballáhu.

Od októbrového vypuknutia vojny medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom v Pásme Gazy dochádza k prakticky každodennému ostreľovaniu aj izraelsko-libanonskej hranici. Izraelská armáda tam podniká odvetné údery proti militantom Hizballáhu, ktorí opakovane ostreľujú pohraničie na severe Izraela.

V dôsledku týchto útokov museli svoje domovy na oboch stranách hranice opustiť už desaťtisíce ľudí. Situácia na izraelsko-libanonských hraniciach vyvoláva obavy z rozšírenia konfliktu v Gaze aj do tejto oblasti.