Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Hizballáh tvrdí, že je pripravený bojovať proti Izraelu po boku Hamasu

Libanonskí vojaci stoja na kopci v pohraničnej obci na juhu Libanonu, z ktorého je výhľad na severoizraelské mesto Metula v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Vyjadrenia predstaviteľa libanonského hnutia sa časovo zhodovali s návštevou iránskeho ministra zahraničných vecí v Bejrúte, píše agentúra AFP.

Bejrút 13. októbra (TASR) - Iránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh oznámilo, že je plne pripravené pripojiť sa k palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas vo vojne proti Izraelu. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"My ako Hizballáh sa podieľame na tejto konfrontácii a budeme k nej (aj ďalej) prispievať v rámci našej vízie a plánu. Sme plne pripravení, a keď príde čas konať, využijeme ho," vyhlásil vo štvrtok zástupca šéfa Hizballáhu Naím Kássim na zhromaždení na podporu Palestínčanov v libanonskom Bejrúte.

Zdôraznil, že viaceré významné krajiny, arabské štáty, ako aj veľvyslanci pri OSN, ktorí vyzývajú hnutie Hizballáh, aby sa do konfliktu medzi Hamasom a Izraelom nezapájalo, jeho konečné rozhodnutie v tejto otázke neovplyvnia.

Vyjadrenia predstaviteľa libanonského hnutia sa časovo zhodovali s návštevou iránskeho ministra zahraničných vecí v Bejrúte, píše agentúra AFP.

Izrael a Hizballáh sa počas tohto týždňa niekoľkokrát navzájom ostreľovali. Hnutie sa prihlásilo k zodpovednosti za stredajší raketový útok na Izrael. Izraelská armáda uviedla, že v reakcii na odpálenie rakiet z Libanonu podnikla úder na vojenské pozorovacie stanovište hnutia na juhu Libanonu.

Rozsiahly sobotňajší útok hnutia Hamas z pásma Gazy si v Izraeli vyžiadal vyše 1300 obetí. Palestínske úrady z Gazy hlásili po odvetných izraelských náletoch už viac než 1500 mŕtvych; Izrael okrem toho zlikvidoval približne 1500 militantov, ktorí sa infiltrovali na izraelské územie.