Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Havajská sopka Kilauea ohrozuje aj geotermálnu elektráreň

Na snímke láva tryská pod nočnou oblohou z malých kráterov sopky Kilauea pri meste Pahoa na ostrove Havaj. Foto: TASR/AP

Vrty v geotermálnej elektrárni ohrozenej lávou zablokovali, aby zabránili vylučovaniu toxických plynov.

Hilo, Havaj, USA 23. mája (TABLET.TV) - Na svahoch sopky Kilauea na havajskom Veľkom ostrove, ktorá začala vybuchovať pred dvoma týždňami, sa v zemi vytvorili pukliny, z ktorých stále vyteká láva. Vytvára žeravé rieky, ktoré likvidujú lesy a farmy a valia sa až k pobrežiu.

Lávový opar nazývaný "laze" sa rozšíril až do vzdialenosti 24 kilometrov západne od miesta, kde sa láva stretla s oceánom na južnom pobreží Veľkého ostrova. Vedci tvrdia, že, kyselina v oblaku je asi taká žieravá ako zriedená kyselina autobatérie.



Láva z neďalekého nového vulkanického otvoru sa vyliala a potom uviazla na pozemku s rozlohou asi 329 hektárov, na ktorom sa nachádza aj geotermálna elektráreň Puna. Obyvatelia sa obávajú rizika výbuchu v prípade, že láva pretečie cez zariadenia elektrárne, alebo vzniku jedovatých látok, ktoré by vznikli pri styku s rôznymi chemikáliami používanými v elektrárni.

Vrty v geotermálnej elektrárni ohrozenej lávou zablokovali, aby zabránili vylučovaniu toxických plynov. Desať vrtov stabilizovali dostatočným ochladzovaním studenou vodou, aby sa vyrovnali tlaku vulkanickej pary. Posledný vrt zasypali blatom, pretože zostal horúci napriek infúzii vody.

Zvýšená hladina nebezpečných plynov by mohla spustiť masovú evakuáciu. Úradníci však nepovedali nič konkrétne o scenároch, ktoré by nasledovali po takejto núdzovej situácii.