Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Harrisová a Morawiecki rokovali aj o politike voči Číne

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová (vpravo) a poľský premiér Mateusz Morawiecki počas stretnutia 11. apríla 2023 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Morawiecki uviedol, že Poľsko ponúka Spojeným štátom blízke spojenectvo, ktoré sa bude týkať nielen politiky voči Rusku, ale aj voči Číne.

Washington 12. apríla (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki a viceprezidentka USA Kamala Harrisová diskutovali v utorok vo Washingtone aj o potrebe blízkej spolupráce vo vzťahu k Číne. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

Ako sa uvádza v komuniké Bieleho domu, premiér a viceprezidentka pri svojom stretnutí venovali veľkú pozornosť výzvam súvisiacim s Čínou.

Morawiecki uviedol, že Poľsko ponúka Spojeným štátom blízke spojenectvo, ktoré sa bude týkať nielen politiky voči Rusku, ale aj voči Číne. Avizoval, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby sa k tomuto spojenectvu tiež pridali a aby svoje pozície skoordinovali s Washingtonom, uvádza PAP.

Mateusz Morawiecki pred odletom z Varšavy novinárom povedal, že poľsko-americké vzťahy "už dlho neboli také dobré a možno nikdy neboli také silné" ako v súčasnosti. Dodal, že poľské spojenectvo s USA je "absolútnym základom našej (poľskej) bezpečnosti". "Je založené na dvoch pilieroch: ekonomickej a obrannej spolupráci. Idem do Spojených štátov posilniť oba tieto piliere," uviedol.

Americký prezident Joe Biden navštívil Poľsko od vlaňajšieho začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dvakrát – naposledy vo februári tohto roku.