Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Hamas informuje o najmenej 60 obetiach izraelského náletu

Dym stúpa pri explózii po izraelskom bombardovaní pásma Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 24. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Bezprostredné informácie o tom, či sú obeťami civilisti alebo radikáli napojení na ozbrojené skupiny, nie sú k dispozícii.

Gaza 24. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva v palestínskom Pásme Gazy v nedeľu informovalo, že pri izraelskom nálete na utečenecký tábor Maghází v strednej časti enklávy prišlo v nedeľu o život najmenej 60 ľudí. Palestínske úrady pripúšťajú, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť, dodala agentúra AFP.

Izraelská armáda, ktorú AFP oslovila so žiadosťou o komentár, uviedla, že záležitosť preveruje.

Hovorca palestínskeho ministerstva zdravotníctva spresnil, že pri nálete bol zničený "bytový blok", a pripustil, že bilancia obetí sa pravdepodobne zvýši" vzhľadom na veľký počet rodín, ktoré tam v čase útoku bývali.

Bezprostredné informácie o tom, či sú obeťami civilisti alebo radikáli napojení na ozbrojené skupiny, nie sú k dispozícii. Zdravotnícke orgány kontrolované Hamasom tieto informácie nikdy nezverejnia, doplnil denník The Times of Israel.

Ministerstvo pôvodne hlásilo z Maghází 45 mŕtvych. Ani túto bilanciu nebola AFP schopná overiť z nezávislých zdrojov.

Rovnako sa jej to nateraz nepodarilo ani v prípade iného útoku izraelskej armády z nedele, a to na dom v tábore Džabálíja na severe Pásma Gazy, kde prišlo údajne o život desať členov jednej rodiny.