Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Do Bieloruska dorazila tretia kolóna vagnerovcov, informoval Hajun

Na snímke zverejnenej bieloruským ministerstvom obrany 14. júla 2023 ukazuje inštruktor, člen Vagnerovej skupiny, svoje zručnosti bieloruským vojakom neďaleko dediny Ceľ, približne 90 kilometrov juhovýchodne od Minska. Foto: TASR/AP

Kolóna pozostáva z najmenej 20 vozidiel rôznych úprav - sú v nej dodávky, pick-upy, stavebné stroje, autobusy i nákladné autá.

Minsk/Londýn 17. júla (TASR) - Na územie Bieloruska dorazil v poradí už tretí konvoj žoldnierov súkromnej Vagnerovej skupiny. Na platforme Telegram o tom informoval bieloruský investigatívny projekt Hajun, uviedla britská stanica BBC.

Tento konvoj Vagnerovej skupiny je podľa citovaného zdroja už v poradí tretí, ktorý dorazil do Bieloruska od 11. júla.

Kolóna sa presúva smerom na mesto Asipovičy a dedinu Ceľ, kde sa nachádza poľný tábor vagnerovcov. Kolóna pozostáva z najmenej 20 vozidiel rôznych úprav - sú v nej dodávky, pick-upy, stavebné stroje, autobusy i nákladné autá.

Po vzbure vagnerovcov vedených Jevgenijom Prigožinom umožnili ruské a bieloruské úrady tomuto spoluzakladateľovi Vagnerovej skupiny a jeho žoldnierom, ktorí nechcú podpísať zmluvy s ruským ministerstvom obrany, aby sa rozmiestnili na území Bieloruska.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko minulý mesiac tvrdil, že sprostredkoval dohodu medzi Prigožinom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom o ukončení vzbury žoldnierov proti ruskému vojenskému vedeniu.