Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Guterres: Nekoordinované opatrenia pre pomoc v Gaze nestačia

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. Foto: TASR/AP

Izrael v piatok oznámil, že umožní dočasné dodávky pomoci cez svoje hranice so severnou časťou Pásma Gazy.

New York 5. apríla (TASR) - Pre pomoc v Pásme Gazy nestačia "nekoordinované opatrenia," uviedol v piatok generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Antonio Guterres potom, ako Izrael oznámil OSN, že umožní "zmysluplné zvýšenie" pomoci. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nestačí mať izolované opatrenia - potrebujeme zmenu formy," povedal Guterres.

Už skôr vyhlásil, že po izraelskom útoku, pri ktorom zahynulo sedem humanitárnych pracovníkov organizácie The World Central Kitchen (WCK), bola OSN "informovaná izraelskou vládou o jej zámere umožniť významné zvýšenie humanitárnej pomoci distribuovanej v Gaze".

Izrael v piatok oznámil, že umožní "dočasné" dodávky pomoci cez svoje hranice so severnou časťou Pásma Gazy. Toto vyhlásenie prišlo potom, čo americký prezident Joe Biden vo štvrtok v telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom varoval, že budúca podpora Spojených štátov vo vojne v Pásme Gazy závisí od nových krokov na ochranu civilistov a humanitárnych pracovníkov.

Podľa charitatívnej organizácie Oxfam Palestínčania na severe Pásma Gazy prijali od januára v priemere len 245 kalórií denne.

Charitatívne organizácie obvinili Izrael z blokovania pomoci, avšak Izrael svoje snahy obhajoval a z nedostatku obviňoval neschopnosť skupín distribuovať pomoc, ak sa už dostane dovnútra Gazy.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po útoku hnutia Hamas 7. októbra, pri ktorom zahynulo 1170 ľudí. Palestínski militanti tiež zajali približne 250 rukojemníkov, z ktorých asi 130 zostáva v Gaze, vrátane 34, o ktorých armáda tvrdí, že sú mŕtvi.

Izraelská odvetná ofenzíva si podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy ovládaného Hamasom vyžiadala životy najmenej 33.091 ľudí.