Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Guatemale uväznili desiatky ľudí za obchodovanie s drogami

ilustračná foto Foto: TASR/AP

Súd udelil tresty odňatia slobody na dva až 158 rokov za zločiny ako prechovávanie drog, sprisahanie, ilegálne obchodovanie so zbraňami a vraždy.

Guatemala 28. júna (TASR) - Súd v stredoamerickom štáte Guatemala v stredu odsúdil 36 údajných členov mocného mexického drogového kartelu na tresty odňatia slobody za rôzne zločiny, vrátane rozštvrtenia štátneho prokurátora, ktorý vyšetroval tento gang.

Sudcovia dospeli k záveru, že tridsaťšesťčlenný gang, do ktorého patrí aj jedna žena, je zodpovedný najmenej za tri vlaňajšie vraždy v regióne Peten na severe Guatemaly.

Súd udelil tresty odňatia slobody na dva až 158 rokov za zločiny ako prechovávanie drog, sprisahanie, ilegálne obchodovanie so zbraňami a vraždy.

Sedem z uväznených osôb poslali do väzenia za únos a sťatie hlavy prokurátorovi Allanovi Stowlinskému v meste Coban severne od metropoly Guatemala, pričom jeho ruky a nohy nechali v taškách pred jeho úradom a hlavu na centrálnom trhovisku.

Prokurátori vyhlásili, že generálna prokurátora vyšetruje desať z 36 podozrivých za účasť na masakre 27 farmárskych robotníkov v Petene v máji 2011 - bola dôsledkom sporu s majiteľom farmy o kontrolu nad trasami, ktorými sa pašoval kokaín.

Guatemala sa zo všetkých síl snaží oslabiť drogové kartely, ktoré rozšírili svoje operácie do stredoamerického štátu a pašujú tadiaľ juhoamerický kokaín do USA.