Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécko žiada Louvre o zapožičanie fragmentu z parthenónskeho vlysu

Ľudia sa ovlažujú vo fontáne na nádvorí parížskeho múzea Louvre 24. júla 2019. Foto: TASR/AP

Agentúru AFP o tom v sobotu informoval nemenovaný grécky vládny zdroj.

Atény 24. augusta (TASR) - Grécko požiadalo Francúzsko, aby mu pri príležitosti osláv 200. výročia získania nezávislosti zapožičalo fragment z mramorového vlysu na Parthenóne, ktorý je vystavený v parížskom múzeu Louvre. Okrúhle výročie nezávislosti Grécka od osmanského Turecka pripadá na rok 2021.

Agentúru AFP o tom v sobotu informoval nemenovaný grécky vládny zdroj. "Grécka strana predložila návrh a ten bol vyhodnotený pozitívne," povedal zdroj s tým, že podrobnosti vypracujú ministerstvá kultúry oboch krajín. "Je to dočasná výmena," dodal zdroj.

Grécka tlačová agentúra ANA v piatok uviedla, že o predmetnej otázke hovorili tento týždeň v Paríži v rámci svojich širších rokovaní grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Fragment z vlysu Parthenónu, hlavného chrámu na aténskej Akropole, pochádza z 5. storočia pred n.l. a zobrazuje scénu z mýtického boja ľudí a kentaurov. Kentaur je mytologická bytosť, ktorá je z hornej polovice človek a z dolnej kôň.

Grécko zapožičia Louvru recipročne zbierku starovekých bronzových predmetov, napísala agentúra ANA. Fragment z vlysu našiel v roku 1788 pri podstavci Parthenónu francúzsky diplomat Louis Francois Sebastien Fauvel, približuje podľa AFP múzeum Louvre.