Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécki hasiči informovali o príčinách júlovej katastrofy v Muti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K rýchlemu rozšíreniu požiaru prispel nielen silný vietor, ale aj fakt, že časť hasičských jednotiek, ako aj posádky hasiacich vrtuľníkov a lietadiel viazala v inkriminovanom čase likvidácia iného rozsiahleho požiaru.

Atény 21. augusta (TASR) - Nepozornosť majiteľa susedného pozemku, ktorý po pálení vyschnutých konárov na pahorku nad prímorským strediskom Muti východne od Atén zanedbal riadnu likvidáciu ohniska, silný vietor, nedostatok hasičov a ťažko dostupný terén sa podpísali 23. júla pod lesný požiar s 96 obeťami na životoch - jeden z najtragickejších v regióne za niekoľko desaťročí.

Vyplýva to z výsledkov skúmania príčin nešťastia znalcami gréckeho hasičského zboru, ktoré zverejnili v utorok viaceré grécke spravodajské portály.

K rýchlemu rozšíreniu požiaru prispel nielen silný vietor, ale aj fakt, že časť hasičských jednotiek, ako aj posádky hasiacich vrtuľníkov a lietadiel viazala v inkriminovanom čase likvidácia iného rozsiahleho požiaru západne od gréckej metropoly, takže k ich nasadeniu v lokalite prišlo s oneskorením. Došlo však aj k pochybeniam v koordinácii aktivít jednotlivých zložiek záchranného systému či oneskoreniu pri evakuácii ohrozených oblastí.

Grécka justícia sa takisto venuje vyšetrovaniu príčin, ktoré viedli ku katastrofe. Pri nej ľahlo popolom alebo bolo značne poškodených viac ako 4000 objektov. Viacero ľudí je ešte stále v dôsledku popálenín v nemocničnej starostlivosti.