Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Geoana: NATO má právo rozmiestniť svoje sily vo východnej Európe

Na archívnej snímke zo 16. marca 2022 policajná helikoptéra letí nad vlajkami členov krajín NATO počas stretnutia ministrov obrany NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Geoana neposkytol podrobnosti o žiadnom plánovanom nasadení, uviedol však, že očakáva "mohutnú, flexibilnú a udržateľnú" prítomnosť.

Vilnius 30. mája (TASR) - Severoatlantická aliancia (NATO) už nie je viazaná záväzkami zdržať sa rozmiestnenia svojich síl vo východnej Európe. Uviedol to v nedeľu pre agentúru AFP námestník generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana.

Samotná Moskva "zbavila" Zakladajúci akt NATO-Rusko o vzájomných vzťahoch "akéhokoľvek obsahu" útokom na Ukrajinu a zastavením dialógu s Alianciou, zdôraznil.

Na základe Zakladajúceho aktu z roku 1997, ktorého zámerom bolo "resetovať" vzťahy medzi Ruskom a NATO, sa obe strany dohodli, že sa budú snažiť "zabrániť akémukoľvek ohrozujúcemu hromadeniu konvenčných síl v dohodnutých regiónoch Európy, ku ktorým bude patriť stredná a východná Európa", cituje z dokumentu AFP.

"Prijali rozhodnutia, zaviazali sa neútočiť na susedov, čo robia, a pravidelne konzultovať s NATO, čo nerobia," povedal Geoana v litovskom hlavnom meste Vilnius. "Takže si myslím, že tento Zakladajúci akt v podstate nefunguje vzhľadom na Rusko," dodal. Moskva podľa neho v skutočnosti odstúpila od podmienok tejto dohody z roku 1997.

"Teraz nemáme žiadne obmedzenia, aby sme mali pevné postavenie na východnom krídle a zabezpečili, aby bol každý štvorcový meter územia NATO chránený Článkom 5 a našimi spojencami," podotkol námestník generálneho tajomníka NATO.

Článok 5 sa vzťahuje na kolektívnu obranu, podľa ktorej znamená útok na jednu z členských krajín útok na všetky, spresňuje AFP.

Geoana neposkytol podrobnosti o žiadnom plánovanom nasadení, uviedol však, že očakáva "mohutnú, flexibilnú a udržateľnú" prítomnosť.

NATO už v roku 2017 rozmiestnilo mnohonárodné taktické skupiny v pobaltských štátoch a Poľsku ako odrádzajúce opatrenie. Po ruskej invázii na Ukrajinu koncom februára tam vyslalo posily.