Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Generálny prokurátor podporovaný Mursím si to rozmyslel a neodstúpi

Egyptský generálny prokurátor Talaat Ibráhím začiatkom tohto týždňa ponúkol svoju rezignáciu po protestoch prokurátorov pred jeho úradom, rozhnevaných jeho vymenovaním.

Káhira 20. decembra (TASR) - Egyptský generálny prokurátor Talaat Ibráhím, ktorého minulý týždeň vymenoval prezident Muhammad Mursí, dnes zmenil svoje rozhodnutie z pondelka 17. decembra odstúpiť z úradu. Správa, ktorú priniesla egyptská štátna televízia, rozhnevala súdnictvo.

Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a Reuters.

Ibráhím začiatkom tohto týždňa ponúkol svoju rezignáciu po protestoch prokurátorov pred jeho úradom, rozhnevaných jeho vymenovaním a tiež obvineniami, že vyvíjal nátlak na kolegov, ktorí riešili prípady demonštrantov zatknutých pred prezidentským palácom.

Štátne noviny al-Ahrám citovali Ibráhíma, ktorý vyhlásil, že svoje pondelkové rozhodnutie odstúpiť urobil pod tlakom okolo 1000 prokurátorov.

Prokurátorom sa totiž nepozdávalo minulomesačné rozhodnutie prezidenta Mursího odvolať generálneho prokurátora z éry zosadeného autokratického prezidenta Husního Mubaraka a namiesto neho vymenovať Ibráhíma - protestovali proti tomu a tvrdili, že to mali urobiť súdne orgány, a nie prezident, ktorý tým ohrozuje nezávislosť celého egyptského súdnictva.

Najvyššia súdna rada, teda najvyššia súdna inštitúcia v krajine, má v nedeľu 23. decembra preskúmať Ibráhímovu záležitosť.