Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Generál Čankajšek, exprezident Taiwanu, sa narodil pred 125 rokmi

Foto: TASR/AP

Čínsky politik Čankajšek na Taiwane vládol ďalších 25 rokov až do svojho úmrtia 5. apríla 1975. Dožil sa 87 rokov.

Peking 31. októbra (TASR) - Čínsky politik, štátnik, exprezident, generál Čankajšek sa narodil pred 125 rokmi, 31. októbra. V roku 1950 sa stal prezidentom tzv. Čínskej republiky na Taiwane, ktorú v medzinárodných právnych kruhoch považovali za jediný štát reprezentujúci celú Čínu.

Čankajšek (v mandarínskej čínštine Ťiang Ťie-š' alebo Ťiang Čung-čeng; v anglickom prepise Chiang Kai-shek) sa narodil 31. októbra 1887 v Si-kchou v provincii Če-ťiang v Číne. Absolvoval vojenskú akadémiu v Tokiu (Japonsko) a v roku 1911 sa vrátil do Číny, kde sa zúčastnil na revolučnom hnutí, ktoré zvrhlo dynastiu Čching a založilo Čínsku republiku. Čankajšek sa stal členom čínskej nacionalistickej strany Kuomintang (KMT), ktorú založil jeho švagor Sunjatsen (Sun I-sien; angl. Sun Yat-sen).

Keď Sunjatsen v roku 1925 zomrel, predsedom strany sa stal Čankajšek. V roku 1927 sa rozišiel s komunistami, uskutočnil vojenský prevrat a po dobytí severných oblastí zjednotil väčšinu územia Číny. V nasledujúcich rokoch viedol kontrarevolučnú politiku vo vzťahu k ľavému krídlu KMT a Komunistickej strane Číny. Od roku 1931 sa musel vyrovnať s japonskou inváziou do Číny. Keď Spojené štáty vstúpili do vojny proti Japonsku, Čína sa stala jednou z ich spojeneckých síl.

V roku 1946 vypukla v Číne občianska vojna, ktorá sa skončila víťazstvom ľudovej revolúcie vedenej Mao Ce-tungovými komunistami na čínskej pevnine. Generál Čankajšek musel v roku 1949 utiecť na ostrov Taiwan, kde sa usadil so zvyškom porazenej armády a zaviedol diktatúru. Dňa 1. marca 1950 tam vyhlásil tzv. Čínsku republiku a pre svet sa Taiwan stal reprezentantom celej Číny.

Diktátor s výraznou americkou a japonskou pomocou na ostrove vybudoval prosperujúce hospodárstvo. Taiwan bol tiež členom Organizácie Spojených národov. Bol však z OSN vylúčený a za jej člena bola prijatá v roku 1971 Čínska ľudová republika (ČĽR). O rok neskôr USA uznali Taiwan za súčasť jedinej Číny.

Čankajšek na Taiwane vládol ďalších 25 rokov až do svojho úmrtia 5. apríla 1975. Dožil sa 87 rokov.

S menom Čankajška sú spojené aj osudy jednej z najslávnejších umeleckých zbierok sveta - najvzácnejších pokladov čínskych cisárov nahromadených za viac ako 1000 rokov.

Koncom 40. rokov 20. storočia počas občianskej vojny previezol zbierku na Taiwan práve generál Čankajšek. Po príchode na Taiwan boli debny uložené v ostrovných jaskyniach Wu-feng, kde ležali 15 rokov. V roku 1965 boli prevezené do Národného palácového múzea na predmestí Tchaj-peja. Tam majú v katalógu viac ako 650.000 predmetov. Naraz dokážu vystaviť okolo 60.000 exponátov. Ten, kto by chcel vidieť všetky umelecké predmety, by na to potreboval 10-12 rokov.