Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Šéf Hamasu údajne navštívil rukojemníkov a hovoril po hebrejsky

Na archívnej snímke šéf palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahjá Sinwár. Foto: TASR/AP

Sinwára Izrael v roku 1988 obvinil z vraždy šiestich ľudí vrátane dvoch izraelských vojakov.

Tel Aviv 27. novembra (TASR) - Šéf palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahjá Sinwár údajne navštívil niektorých izraelských zajatcov, ktorých do Gazy zavliekli komandá palestínskych militantov počas útoku na Izrael 7. októbra. Podľa agentúry DPA to vyplýva z reportáže izraelskej televízie, ktorá sa odvoláva na jednu z prepustených rukojemníčok, informuje TASR.

Žena, ktorej identitu nezverejnili, tvrdí, že sa návšteva uskutočnila v podzemnom tuneli počas prvých dní po smrtiacom útoku militantov Hamasu i ďalších skupín, ktorý si na izraelskom území vyžiadal približne 1200 obetí na životoch.

Návštevník sa podľa prepustenej rukojemníčky predstavil ako Jahjá Sinwár a hovoril po hebrejsky. "Ste tu v najväčšom bezpečí, nič sa vám nestane," mal údajne povedať zajatým rukojemníkom. DPA pripomína, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Sinwára Izrael v roku 1988 obvinil z vraždy šiestich ľudí vrátane dvoch izraelských vojakov. V izraelskom väzení strávil viac než dve desaťročia, a počas tohto obdobia sa naučil po hebrejsky.

V roku 2011 Sinwára prepustili spolu s viac než 1000 ďalšími palestínskymi väzňami výmenou za prepustenie Hamasom zajatého izraelského vojaka Gilada Šalita.

V roku 2017 sa stal šéfom palestínskeho islamistického hnutia Hamas v Pásme Gazy. Od útokov Hamasu zo 7. októbra je Sinwár na špici izraelského zoznamu najhľadanejších osôb.