Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

RUKOJEMNÍCKA DRÁMA V PARÍŽI: Útočníka spacifikovali

Na mieste prebieha policajná operácia. Foto: TASR/AP

Oboch jeho rukojemníkov, ktorí neutrpeli fyzickú ujmu na zdraví, oslobodili.

Paríž 12. júna (TASR) - Zásahom francúzskych bezpečnostných zložiek sa skončila v utorok večer po takmer štyroch hodinách rukojemnícka dráma v centre Paríža.


Útočníka, ktorý požadoval stretnutie s iránskym veľvyslancom a tvrdil, že je ozbrojený, policajti zadržali. Oboch jeho rukojemníkov, ktorí neutrpeli fyzickú ujmu na zdraví, oslobodili.

Polícia dodala, že nemôže jednoznačne vyhlásiť, či je muž ozbrojený. Ďalšie podrobnosti odmietla uviesť.
Foto: TASR/AP

Informácie priniesli francúzska spravodajská televízia BFM TV, ďalšie elektronické médiá a potvrdil ich aj šéf francúzskeho rezortu vnútra Gérard Collomb na sociálnych sieťach vyzdvihujúc profesionalitu príslušníkov bezpečnostných zložiek.


Pozadie kauzy zostáva zatiaľ nejasné podobne ako motív činu.

Polícia však opakovane zdôraznila, že nič nenasvedčuje teroristickému pozadiu útoku.

Za rukojemníckou drámou v Paríži stál údajne doteraz netrestaný Maročan.

O psychicky labilnom mužovi so zmätočnými motívmi informovali francúzske policajné zdroje v súvislosti s páchateľom, ktorý stál za utorkovou rukojemníckou drámou v centre Paríža, ukončenou večer zásahom príslušníkov policajnej jednotky osobitného určenia.

Ako vyplýva z informácií, ktoré získala francúzska spravodajská televízia BFM TV, útočníkom, ktorý hovoril o islamistických útokoch z Toulouse spred šiestich rokov, o teroristických útokoch na americké ciele z 11. septembra 2001, ale aj o viacerých vraždách, ktoré vzbudili značný rozruch vo Francúzsku, bol 27-ročný občan Maroka, ktorý má čistý trestný register a ktorý nie je evidovaný ani v databáze tajných služieb.

Muž, ktorý nemal požiadavky charakteristické pre teroristov a ktorý sa chcel stretnúť s iránskym veľvyslancom, požiadal policajných vyjednávačov, aby ho oslovovali Chris.

Policajné zdroje zatiaľ identitu útočníka oficiálne nezverejnili.

Dejisko utorkovej rukojemníckej drámy nie je priveľmi vzdialené od lokalít, v ktorých došlo 13. novembra 2015 ku koordinovanej sérii teroristických útokov s množstvom obetí a zranených.

Po ukončení policajnej operácie sa postupne začalo s uvoľňovaním prístupu do - po niekoľko hodín hermeticky uzavretej - oblasti s celým radom gastronomických podnikov a obchodných prevádzok.