Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ASAD PRÍDE O VYZNAMENANIE: Francúzsko mu odoberie Rad čestnej légie

Sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Asadovi udelil predmetné vyznamenanie bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac v roku 2001, krátko po tom, ako Asad prevzal vedenie štátu po svojom zosnulom otcovi Háfizovi Asadovi.

Paríž 17. apríla (TASR) - Francúzsko odoberie sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi svoje najvyššie čestné vyznamenanie, Rad čestnej légie. Disciplinárny konanie vo veci sa už spustilo, informoval v pondelok denník Le Figaro s odvolaním sa na úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Francúzsko obviňuje Asada z použitia chemických zbraní proti civilistom v sýrskej občianskej vojne. Paríž sa preto pridal k USA a Británii pri sobotňajšej vojenskej operácii zameranej na vybrané ciele v Sýrii súvisiace s výrobou tohto arzenálu. Zásah prišiel po údajnom chemickom útoku v meste Dúmá.

Asadovi udelil predmetné vyznamenanie bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac v roku 2001, krátko po tom, ako Asad prevzal vedenie štátu po svojom zosnulom otcovi Háfizovi Asadovi. V tom čase panovala nádej, že príchod mladého prezidenta prinesie Sýrii politickú vzpruhu, čo sa však nepotvrdilo.

Asadove brutálne potlačenie protestov sa časom zvrhlo na krvavý, mnohostranný konflikt, ktorý trvá už sedem rokov a vyžiadal si najmenej 400.000 mŕtvych, zatiaľ čo milióny obyvateľov museli utiecť zo spustošenej krajiny.

Rad čestnej légie, ktorý zaviedol Napoleon Bonaparte ešte ako prvný konzul 19. mája 1802, je najvyšším francúzskym vyznamenaním udeľovaným za civilné i vojenské zásluhy. Légia má približne 93.000 členov. Zahraniční politici toto ocenenie dostávajú často, avšak členmi légie sa môžu stať výlučne francúzski občania.