Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Dánskeho princa Joachima po operácii mozgu prepustili z nemocnice

Na archívnej snímke dánsky princ Joachim reční v Riu de Janeiro. Foto: TASR/AP

Princ Joachim je otcom štyroch detí – z prvého manželstva má dvoch synov vo veku 20 a 18 rokov a s druhou manželkou, princeznou Marie, má 11-ročného syna a osemročnú dcéru.

Kodaň 4. augusta (TASR) – Dánskeho princa Joachima, mladšieho syna kráľovnej Margaréty II., prepustili v pondelok z nemocnice vo francúzskom meste Toulouse po tom, ako tam pred viac ako týždňom podstúpil operáciu krvnej zrazeniny v mozgu. Informovala o tom agentúra DPA.

Princ Joachim sa podľa kráľovského paláca v Kodani nachádza na kráľovskom panstve Chateau de Cayx v meste Cahors v južnom Francúzsku.

Joachima, ktorý bol vo Francúzsku na dovolenke, prijali do Univerzitnej nemocnice v Toulouse 24. júla v neskorších hodinách. Operáciu podstúpil ráno 25. júla.

Podľa kráľovského paláca v Kodani lekári pred týždňom avizovali, že princ nebude mať po krvnej zrazenine žiadne fyzické následky a ani iné poškodenia.

Joachim je synom dánskej kráľovnej a zosnulého princa Henrika, ktorý mal francúzsky pôvod. Jeho starším bratom je korunný princ Frederik, ktorý má na tróne vystriedať svoju 80-ročnú matku. Je v poradí šiestym následníkom trónu, po bratovi a jeho štyroch deťoch.

Princ Joachim je otcom štyroch detí – z prvého manželstva má dvoch synov vo veku 20 a 18 rokov a s druhou manželkou, princeznou Marie, má 11-ročného syna a osemročnú dcéru. Jeho rozvod s rodenou Hongkončankou Alexandrou Manleyovou v roku 2005 bol prvým rozchodom za takmer 160 rokov počas viac ako 1200-ročného trvania najstaršej monarchie v Európe.