Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Francúzska justícia potvrdila tresty pre exmakléra Kerviela

Jérôme Kerviel, exmalkér súdený za podvody v hodnote 5 miliárd eur. Foto: TASR/AP Photo

Maklér druhej najväčšej francúzskej banky spôsobil zamestnávateľovi škodu takmer päť miliárd eur. Jérôme Kerviel po rozsudku potvrdil, že sa odvolá na najvyššiu justičnú inštitúciu - kasačný súd.

Paríž 24. októbra (TASR) - Odvolací súd v Paríži potvrdil dnes prvostupňový rozsudok troch rokov väzenia nepodmienečne a ďalších dvoch rokov odňatia slobody podmienečne pre niekdajšieho makléra druhej najväčšej francúzskej banky Société Générale Jérôma Kerviela.

Medzičasom 35-ročného muža uznali v októbri 2010 vinným z defraudácie, falšovania dokumentov a manipulácie počítačových údajov pre zakrytie svojich riskantných transakcií vo výške takmer 50 miliárd eur v období od druhej polovice roka 2007 do začiatku roka 2008. Súd mu doživotne zakázal pracovať vo finančnom sektore a nariadil mu splácať obrovskú sumu, o ktorú podvodným spôsobom pripravil svojho zamestnávateľa. Toto ustanovenie má však viac-menej iba symbolický charakter, pretože Kerviel nedisponuje väčším majetkom. Platí to napriek tomu, že ilegálnymi transakciami spôsobil francúzskej banke škodu vo výške 4,9 miliardy eur.

Samotný Kerviel aj v odvolacom konaní, podobne ako už skôr, tvrdil, že jeho zamestnávateľ vedel o špekulatívnych obchodoch a toleroval ich. Banka to však opakovane dementovala.

Exmaklérov právny zástupca David Koubbi, ktorý označil celý proces za veľkú maskovaciu akciu na ochranu finančného priemyslu, požadoval pre svojho mandanta oslobodzujúci rozsudok.

Jérôme Kerviel už dnes večer v jednom z rozhovorov, ktoré poskytol, avizoval odvolanie na najvyššiu francúzsku justičnú inštanciu - kasačný súd.