Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ženu, ktorá vo Francúzsku útočila nožom, nesledovali tajné služby

Francúzska polícia, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsko za tento rok zažilo dva útoky, ktoré si vyžiadali päť obetí na životoch.

Paríž 18. júna (TASR) - Žena, ktorá v nedeľu vo Francúzsku nožom typu cutter poranila dvoch ľudí, nebola sledovaná tajnými službami pre podozrenie z radikalizácie. Informoval o tom spravodajský portál RTL.

K incidentu došlo v nedeľu dopoludnia, keď 24-ročná žena v supermarkete Leclerc v meste Seyne-sur-Mer v departemente Var vykrikujúc Alláhu akbar (Boh je najväčší) orezávačom poranila dvoch ľudí. Mladú ženu spacifikovali okolostojaci ľudia a krátko nato ju zadržala polícia.

Pri jej útoku bol zranený zákazník obchodu, ktorého žena niekoľkokrát porezala na hrdle a stehne, a pokladníčka, ktorá chcela útoku zabrániť. Táto žena má rezné zranenie na nadočnicovom oblúku.

Podľa viacerých očitých svedkov žena po incidente tvrdila, že to Alah chcel, aby útočila na "neveriacich". Údajne si tiež želala, aby ju polícia zabila.

Zdroj blízky vyšetrovaniu dodal, že zamestnanci obchodu mali s touto osobou problémy už niekoľkokrát v minulosti, keď ich bez príčiny urážala.

Vyšetrujúce orgány nariadili psychiatrickú expertízu mladej ženy, ktorá má v dôsledku zdravotných problémov priznanú 80-percentnú invaliditu.

Počas prehliadky v byte zadržanej ženy, v meste Saint-Mandrier, polícia našla staré vydanie Koránu a alžírsku zástavu. Počítač, ktorý sa v byte našiel tiež, polícia zhabala na analýzu, informoval prokurátor oblasti Toulon Bernard Marchal.

Francúzsko za tento rok zažilo dva útoky, ktoré si vyžiadali päť obetí na životoch. Vlna džihádistických atentátov si za posledné tri roky vyžiadala 246 obetí. Posledný z nich sa odohral 12. mája v parížskej štvrti L'Opéra. Predchádzal mu útok z 23. marca, ktorého páchateľ zabil v mestách Carcassonne a Trebes štyroch ľudí.

Prečítajte si aj: