Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Do zábran pred parlamentom v Londýne narazilo vozidlo

Na snímke policajti hliadkujú po tom, čo auto narazilo do bezpečnostných zábran pred budovou britského parlamentu v Londýne 14. augusta 2018. Niekoľko chodcov utrpelo v utorok zranenia po tom, ako do bezpečnostných zábran pred budovou britského parlamentu v Londýne narazilo vozidlo. Foto: TASR/AP

Polícia podozrivého muža tmavej pleti, oblečeného v bielej košeli a čiernej bunde s kapucňou, na mieste zadržala a odviedla v putách.

Londýn 14. augusta (TASR) - Páchateľ zadržaný po tom, čo v utorok autom narazil do bezpečnostných zábran pred budovou britského parlamentu v Londýne, nespolupracuje s políciou. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informuje agentúra AP.

Londýnska metropolitná polícia zároveň uviedla, že podľa všetkého išlo o zámerný čin. Zadržaný páchateľ doposiaľ nebol polícii známy.

Vodič autom najprv narazil do skupiny cyklistov a chodcov, následne pridal plyn a vo veľkej rýchlosti narazil do bezpečnostných bariér pred Westminsterským palácom.



Zranenia utrpeli najmenej dvaja ľudia, ktorých ošetrili v nemocnici. Jedna žena je zranená ťažko, nachádza sa však mimo ohrozenia života, píše agentúra DPA s odvolaním sa na jedného z hovorcov Scotland Yardu.

Po náraze vodič z vozidla nevystupoval, uviedli svedkovia. Polícia podozrivého muža tmavej pleti, oblečeného v bielej košeli a čiernej bunde s kapucňou, na mieste zadržala a odviedla v putách.

Na snímke policajt hliadkuje po tom, čo auto narazilo do bezpečnostných zábran pred budovou britského parlamentu v Londýne 14. augusta 2018. Niekoľko chodcov utrpelo v utorok zranenia po tom, ako do bezpečnostných zábran pred budovou britského parlamentu v Londýne narazilo vozidlo.
Foto: TASR/AP

Incident vyšetruje protiteroristická jednotka britskej polície. Podozrivého vzali do väzby pre podozrenia z terorizmu.

Britská vláda medzitým v súvislosti s incidentom zvolala mimoriadne zasadanie svojho krízového výboru. Premiérka Theresa Mayová ocenila bezpečnostné jednotky za ich "okamžitý a odvážny zásah" bezprostredne po incidente.




Prehľad podobných útokov



7. apríla 2018 (Münster) - V centre nemeckého mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vrazila veľkou rýchlosťou dodávka do skupiny ľudí sediacich na zemi pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií neďaleko miestneho Dómu. Udalosť si vyžiadala štyri životy vrátane vodiča a viac ako 30 zranených. Najmenej šesť z nich je v ohrození života.

7. apríla 2017 (Štokholm) - Pri útoku ukradnutým nákladným autom v štokholmskej pešej zóne zahynulo päť ľudí a 15 ďalších utrpelo zranenia. Polícia identifikovala zhruba 150 ľudí, ktorí boli v čase útoku vystavení riziku smrti či ťažkého ublíženia na zdraví, keďže ich mohlo prejsť auto riadené útočníkom alebo ich mohli zasiahnuť letiace úlomky. K spáchaniu tohto činu sa priznal 39-ročný Uzbek Rachmat Akilov.

22. marca 2017 (Londýn) - Muž, ktorého polícia identifikovala ako Khalida Masooda, zrážal autom z požičovne chodcov na Westminsterskom moste v Londýne. Troch ľudí zabil, štvrtú osobu, Rumunku, zrazil do rieky Temža a onedlho takisto zomrela. Masooda zastrelila polícia, ale ešte predtým smrteľne pobodal policajta pred parlamentom. Polícia uviedla, že Masood sa inšpiroval extrémistickou ideológiou, ale nič nenaznačovalo, že by bol v priamom spojení s Islamským štátom alebo al-Káidou.

20. januára 2017 (Melbourne) - Muž, ktorý mal v minulosti psychické problémy a užíval drogy, nasmeroval v Melbourne, druhom najväčšom austrálskom meste, auto do chodcov na ulici plnej ľudí. Zabil štyroch z nich, z toho jedno dieťa, a asi 15 ich zranil. Polícia 26-ročného muža zatkla a oznámila, že incident nesúvisel s terorizmom.

8. januára 2017 (Jeruzalem) - Palestínsky vodič nákladného auta nabúral do skupiny izraelských vojakov na turistami obľúbenom mieste v Jeruzaleme. Štyroch zabil a 17 zranil. Išlo vtedy o najsmrtonosnejší útok za vyše roka násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

19. decembra 2016 (Berlín) - Mladý Tunisan vrazil kamiónom do davu návštevníkov vianočných trhov v Berlíne, kde zabil 12 ľudí a desiatky ďalších zranil. K útoku sa prihlásila skupina Islamský štát. Útočníka Anisa Amriho, ktorému Nemecko odmietlo udeliť azyl, neskôr zastrelili policajti v severnom Taliansku pri náhodnej kontrole dokladov.

14. júla 2016 (Nice) - Tunisan žijúci vo Francúzsku vrazil chladiarenským kamiónom do davu ľudí oslavujúcich na prímorskej kolonáde v Nice Deň Bastily. Zabil 86 ľudí. Útočníka, ktorý sa hlásil k Islamskému štátu, polícia zabila. Veľké mestá vo svete následne posilnili bezpečnostné opatrenia, aby zabránili útokom automobilom.

22. decembra 2014 (Dijon) - Motorista vo francúzskom meste Dijon zranil 13 chodcov. Deň nato iný muž vrazil s nákladným autom do chodcov na Vianočných trhoch v západofrancúzskom meste Nantes, jednu osobu zabil a deväť ľudí zranil. Obaja útočníci, ktorí nehody prežili, sa v minulosti liečili na duševné choroby.

20. októbra 2014 (Montreal) - Dvadsaťpäťročný muž vrazil autom do príslušníkov kanadského letectva pri Montreale, jedného zabil a ďalšieho zranil. Úrady uviedli, že vodič konvertoval na islam a extrémisti ho získali pre džihád. Polícia ho neskôr zastrelila.

30. júna 2007 (Glasgow) - Dvaja muži sa pokúsili nabúrať s horiacim džípom naloženým výbušninami do hlavnej budovy letiska v škótskom Glasgowe. Zablokovali im však cestu a výbušniny neexplodovali.