Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Filipínska vláda je pripravená použiť silu na potlačenie separatizmu

Mínomet, ilustračné foto Foto: TASR

Násilie a konflikty sužovali Mindanao celé desaťročia, keď vláda bojovala proti povstalcom a extrémistom, čo odrádzalo od investícií a zanechalo mnohé dediny v chudobe.

Manila 4. februára (TASR) - Filipínska vláda je pripravená použiť "autoritu a silu" proti pokusom o rozdelenie krajiny, uviedol v nedeľu bezpečnostný predstaviteľ po tom, ako bývalý prezident Rodrigo Duterte pohrozil odtrhnutím sa niektorých južných ostrovov od zvyšku Filipín.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Duterte vyzval na nezávislosť svojho domovského ostrova Mindanao od Filipín, keďže jeho spojenectvo s prezidentom Ferdinandom Marcosom mladším sa tento týždeň rozpadlo pre nezhody v súvislosti s úsilím o zmenu ústavy.

Marcos tvrdí, že zmena ústavy z roku 1987 uľahčí zahraničné investície, ale Duterte ho obvinil, že ústavnú úpravu využíva na to, aby sa udržal pri moci.

Poradca pre národnú bezpečnosť Eduardo Aňo uviedol, že na akýkoľvek pokus o odtrhnutie "vláda zareaguje rozhodnou silou", pričom poukázal na "nedávne výzvy na osamostatnenie sa Mindanaa" bez toho, aby výslovne zmienil Duterteho.

"Národná vláda nebude váhať použiť svoju autoritu a silu na potlačenie a zastavenie všetkých pokusov o rozbitie republiky," povedal Aňo. Podľa neho by takéto výzvy mohli zvrátiť výsledky mierovej dohody vlády s bývalými separatistickými skupinami.

Násilie a konflikty sužovali Mindanao celé desaťročia, keď vláda bojovala proti povstalcom a extrémistom, čo odrádzalo od investícií a zanechalo mnohé dediny v chudobe.

Najväčšia povstalecká skupina v regióne, Islamský oslobodzovací front Moro (MILF), podpísala v roku 2014 s filipínskou vládou mierovú dohodu, v ktorej sa vzdala boja za nezávislosť výmenou za posilnenie autonómie moslimského regiónu Bangsamoro.

Hlavný minister regiónu Murad Ebrahim uviedol, že je naďalej oddaný mierovej dohode, zatiaľ čo vládny poradca pre mierový proces Carlito Galvez mladší vyzval Filipíncov, aby sa "odvrátili od akejkoľvek výzvy na destabilizáciu" krajiny.

Veliteľ filipínskych ozbrojených síl Romeo Brawner v sobotu povedal vojakom, aby "zostali jednotní a lojálni voči ústave a veleniu".