Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Filipínsky prezident pohrozil EÚ v súvislosti s trestom smrti v Ázii

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte. Foto: TASR/AP

Spomedzi 10 členských štátov ASEAN zrušili trest smrti iba Kambodža a Filipíny, ale Duterteho vláda urobila kroky na obnovenie najvyššieho trestu.

Manila 23. marca (TASR) - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte dnes varoval Európsku úniu, aby prestala v súvislosti s trestom smrti vyvíjať nátlak na krajiny juhovýchodnej Ázie.

Duterte poznamenal, že väčšina členských štátov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) má trest smrti a EÚ na ich vodcov vyvíja v tejto veci nátlak.

"Vy hlupáci, vy parchanti, prestaňte u nás zasahovať," vyhlásil dnes Duterte na skorej rannej tlačovej konferencii po návrate do Manily z návštevy Mjanmarska a Thajska. "Nik vám to nepovie, tak vám to poviem ja, ste všetci hlupáci."

"Bol by som šťastný, ak by som vás mohol povesiť... Vyvíjate nátlak v každej krajine s trestom smrti," dodal.

Podľa tlačovej agentúry DPA nie je presne jasné, komu svoje poznámky adresoval, ale skoršie v týždni hromžil na europoslancov, ktorí minulý týždeň schválili rezolúciu vyzývajúcu Filipíny, aby znova nezavádzali trest smrti.

Spomedzi 10 členských štátov ASEAN zrušili trest smrti iba Kambodža a Filipíny, ale Duterteho vláda urobila kroky na obnovenie najvyššieho trestu.

Indonézia, Malajzia i Singapur v uplynulých rokoch popravili ľudí, zatiaľ čo Thajsko, Brunej, Laos a Mjanmarsko nikoho nepopravili už po desaťročia. Vietnamské štatistiky týkajúce sa trestu smrti sú tajné.

Duterte tvrdil, že Európania sú proti trestu smrti z pocitu viny za smrť miliónov ľudí počas prvej svetovej vojny.

Povedal, že "genetika" je na vine, že sa Európania v súvislosti s trestom smrti miešajú do záležitostí iných krajín.

"Váš pocit viny, vaše svedomie je takmer genetika. Prenáša sa z generácie na generáciu," dodal.