Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Filipínska armáda vyhlásila jednostranné vianočné prímerie

Obyvatelia si opravujú svoje domy po vyčínaní tajfúnu Bopha Foto: TASR/AP

V súvislosti s nedávnym vyčíňaním tajfúnu Bopha, ktorý si na Filipínach vyžiadal najmenej 955 obetí na životoch, povstalci z humanitárnych dôvodov vyhlásili 29-dňové prímerie.

Manila 15. decembra (TASR) - Filipínska armáda dnes jednostranne vyhlásila 18-dňové prímerie a vyzvala komunistických povstalcov, aby ho rešpektovali. Informovala o tom agentúra DPA.

Jednostranné vianočné prímerie začne platiť v nedeľu a skončí sa 2. januára, spresnil náčelník hlavného štábu filipínskej armády, generál Jessie Dellosa. Prímerie sa vzťahuje na útočné operácie, bežné hliadkovanie vojenských jednotiek a programy humanitárnej pomoci nezahŕňa.

Ako pripomína agentúra DPA, vlani len päť hodín po začiatku platnosti vianočného prímeria komunistickí povstalci v juhofilipínskej provincii Surigao del Sur zaútočili na vládnych vojakov, pričom zabili piatich z nich.

V súvislosti s tým generál Dellosa vyjadril nádej, že tento rok sa podobné útoky nezopakujú.

Najdlhšie trvajúca ľavicová vzbura v Ázii

Komunistickí povstalci na Filipínach bojujú s vládou od konca 60. rokov minulého storočia, čím sa ich povstanie stalo najdlhšie trvajúcou ľavicovou vzburou v Ázii.

V súvislosti s nedávnym vyčíňaním tajfúnu Bopha, ktorý si na Filipínach vyžiadal najmenej 955 obetí na životoch, povstalci z humanitárnych dôvodov vyhlásili 29-dňové prímerie.

Tajfún Bopha zasiahol Filipíny minulý utorok s vetrom silnejším než hurikán Sandy, ktorý v októbri devastoval východné pobrežie USA. Stovky ľudí sú stále nezvestné a je len malá nádej, že zostali nažive.

Išlo o najhorší tajfún tohtoročnej sezóny. Jeho následky postihli 5,4 milióna ľudí. Škody na infraštruktúre a poliach dosiahli v prepočte 273 miliónov eur. Organizácia Spojených národov vyzvala na poskytnutie núdzovej pomoci obetiam tajfúnu na Filipínach. Akčný plán obnovy počíta s dodaním naliehavo potrebných potravín, vody, núdzových prístreškov a ďalšej súrnej pomoci pre 480.000 ľudí v najhoršie postihnutých oblastiach, oznámil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci (OCHA).