Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Federálna bezpečnostná služba zadržala štyroch ľudí za pomoc Ukrajine

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

FSB tiež zatkla dvoch ľudí v sibírskom meste Tomsk za vlastizradu.

Moskva 17. apríla (TASR) — Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v stredu zatkli štyroch ľudí, ktorí sa údajne chystali bojovať v radoch ukrajinskej armády proti Rusku, respektíve posielali peniaze ukrajinským ozbrojeným silám. Na zozname hľadaných osôb sa v rovnaký deň ocitla exilová feministka Zalina Maršenkulová, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

V Saransku, hlavnom meste Mordvianskej republiky ležiacej na východe európskej časti Ruska, FSB zatkla dvoch 19-ročných mladíkov, ktorí plánovali bojovať za Ukrajinu. Na jej územie sa chceli dostať cez tretiu krajinu. Navyše na pokyn "kurátora" zhotovovali fotografie a videá strategických objektov v Saransku, uviedla vo vyhlásení FSB. Začalo sa proti nim trestné stíhanie vo veci účasti na činnosti teroristickej organizácie.

FSB tiež zatkla dvoch ľudí v sibírskom meste Tomsk za vlastizradu. Údajne sa jej dopustili tým, že poskytovali finančnú pomoc cudziemu štátu pri čine, ktorého cieľom je narušiť bezpečnosť Ruskej federácie.

Ruské ministerstvo vnútra pridalo v stredu na zoznam hľadaných osôb pre bližšie nešpecifikované obvinenia feministku Zalinu Maršenkulovú žijúcu v exile. Ruské médiá minulý týždeň informovali, že Maršenkulovú v neprítomnosti obvinili z "ospravedlňovania terorizmu".

Obvinenie sa týka jej minuloročného príspevku na sociálnej sieti, v ktorom označila smrť protiukrajinského vojnového blogera Vladlena Tatarského za "patričnú". V utorňajšom príspevku uviedla, že sa proti nej začalo trestné konanie za to, že "nazvala banditu banditom".

Maršenkulová, rodáčka z prevažne moslimskej Kabardsko-balkarskej republiky, má telegramový kanál Women's Power s približne 30.000 odberateľmi.