Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Faeserová: Nemecko zadržalo od októbra už vyše 700 prevádzačov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Vyzdvihla tiež najnovšie prijaté opatrenie, a síce vyplácanie sociálnych dávok utečencom prostredníctvom platobnej karty, a nie vo forme hotovosti, ktorého zavedenie v piatok odsúhlasil parlament.

Berlín 13. apríla (TASR) - Nemecko zaznamenáva prvé úspechy v obmedzovaní nelegálnej migrácie, tvrdí tamojšia ministerka vnútra Nancy Faeserová. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

"Počet žiadostí o azyl je v súčasnosti o pätinu nižší ako v rovnakom období vlaňajšieho roka. Pri hraničných kontrolách sme od októbra zadržali 708 prevádzačov (migrantov) a zabránili 17.600 neoprávneným vstupom (do krajiny),"
povedala v sobotu Faeserová pre nemeckú mediálnu skupinu Funke. Úspechy tohto druhu pripísala opatreniam, ktoré v ostatnom čase prijala vláda.

"Uzákonili sme rýchlejšie azylové konanie," povedala. "V platnosti je náš komplexný legislatívny balík pre vyšší počet a rýchlejšie deportácie (neúspešných žiadateľov o azyl)," uviedla ďalej ministerka.

Vyzdvihla tiež najnovšie prijaté opatrenie, a síce vyplácanie sociálnych dávok utečencom prostredníctvom platobnej karty, a nie vo forme hotovosti, ktorého zavedenie v piatok odsúhlasil parlament. Cieľom opatrenia je zabrániť, aby utečenci posielali peniaze prevádzačom alebo rodine a priateľom v zahraničí.

"S platobnou kartou namiesto hotovosti, sme teraz jasne ukázali, že pomáhame utečencom, ktorí utekajú pred vojnou, ale zároveň zabraňujeme tomu, aby sa hotovosť dostala k prevádzačom ľudí," uviedla ministerka.

Za prijatie opatrenia v parlamente hlasovali poslanci vládnej trojkoalície zloženej zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), Zelených, Slobodnej demokratickej strany (FDP), a tiež poslanci z opozičnej protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD).

Platobná karta má utečencom slúžiť na nákup tovaru a služieb základnej dennej potreby, ako napríklad potravín či lístkov na MHD. Faeserová v piatok uviedla, že niektorí utečenci budú môcť dostávať malú časť príspevku aj v hotovosti, jednotlivé prípady sa však budú posudzovať samostatne.

Faeserová v sobotu taktiež ocenila prijatie novej azylovej reformy EÚ, ktorá podľa nej dokazuje schopnosť Európy konať. "V pondelok navštívim vonkajšiu hranicu EÚ ležiacu medzi Bulharskom a Tureckom, aby som videla, ako sa teraz čo najrýchlejšie realizuje rozsiahlo zvýšená ochrana vonkajších hraníc a azylové konania, ktoré sú v súlade s ľudskými právami," dodala Faeserová.