Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Exprezidentovi Mandelovi odstránili žlčníkové kamene, zotavuje sa

Nelson Mandela Foto: TASR/AP

Mandelu hospitalizovali v sobotu 8. decembra pre opakovaný výskyt infekcie pľúcnej infekcie, s ktorou ležal v nemocnici aj vlani.

Johannesburg 15. decembra (TASR) - Bývalému juhoafrickému prezidentovi Nelsonovi Mandelovi, ktorý je už týždeň hospitalizovaný v dôsledku infekcie pľúc, úspešne odstránili žlčníkové kamene a zotavuje sa. Oznámila to dnes juhoafrická vláda.

"Bývalý prezident sa podrobil procedúre prostredníctvom endoskopie s cieľom odstránenia žlčníkových kameňov... Procedúra bola úspešná a Madiba sa zotavuje," cituje agentúra Reuters zo stanoviska vlády, ktorá Mandelu nazvala jeho klanovým menom.

Mandelu (94) hospitalizovali v sobotu 8. decembra vo vojenskej nemocnici pri metropole Pretória. Vyšetrenia ukázali opakovaný výskyt infekcie pľúcnej infekcie, s ktorou ležal v nemocnici aj vlani.

Podľa lekárov má Mandela oslabené pľúca v dôsledku tuberkulózy, ktorou trpel počas svojho väznenia v 80. rokoch. Ako bojovník proti apartheidu strávil za mrežami celkovo 27 rokov.

V roku 1994 sa stal prvým černošským prezidentom Juhoafrickej republiky a v tejto funkcii pôsobil päť rokov. Laureát Nobelovej ceny za mier sa stiahol z verejného života pred ôsmimi rokmi. V máji tohto roku odišiel z Johannesburgu do dediny, kde vyrastal.

Poslednýkrát sa na verejnosti objavil v roku 2010 na futbalových majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike.