Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Expremiér Blair vypovedal o vzťahoch s Murdochovým mediálnym impériom

Foto: TASR/AP

Najvplyvnejší britský premiér od vlády Margaret Thatcherovej v 80. rokoch Tony Blair tiež nechcel riskovať, že si to rozhádže s veľkými mediálnymi skupinami.

Londýn 28. mája (TASR) - Bývalý britský premiér Tony Blair dnes vypovedal pred vyšetrovacou komisiou sudcu Briana Levesona, ktorá sa zaoberá etikou britských médií po prepuknutí škandálu okolo odpočúvania telefónov reportérmi mediálneho impéria Ruperta Murdocha.

Blair, ktorý bol premiérom v rokoch 1997-2007, je dokonca krstným otcom jedného z Murdochových detí a jeho bývalá vláda mala podľa niektorých jeho kolegov veľmi blízko k Murdochovi a jeho mediálnej spoločnosti News Corporation.

Blair pod prísahou povedal, že "nevyhnutne" dochádza "k blízkemu kontaktu" medzi čelnými politikmi a čelnými pracovníkmi médií.

"Tak tomu vždy bolo a vždy bude", uviedol. A dodal, že "by bolo naozaj čudné, ak by čelní politici a čelní žurnalisti tieto vzťahy nemali".

Najvplyvnejší britský premiér od vlády Margaret Thatcherovej v 80. rokoch povedal, že ani on nechcel riskovať, že si to rozhádže s veľkými mediálnymi skupinami.

"Ak ste politickým lídrom a máte veľmi vplyvné mediálne skupiny a vy sa s jednou z týchto skupín nepohodnete, dôsledky sú také..., že vás zablokujú a nemáte možnosť zverejniť to, čo potrebujete," vypovedal dnes Blair v Londýne.




"Otvorene hovorím, že som sa rozhodol politicky, a bolo to strategické rozhodnutie, že to zvládnem a nepôjdem do konfrontácie. A môžeme sa neskôr rozprávať o tom, či to bolo dobré alebo zlé rozhodnutie, ale bolo to rozhodnutie, ktoré som urobil," dodal.

Vypočúvanie Blaira narušil muž, ktorý ho označil za vojnového zločinca

Vypočúvanie bývalého britského premiéra Tonyho Blaira pred vyšetrovacou komisiou skúmajúcou pomery v britských médiách a ich vplyvy na politikov dnes narušil muž, ktorý vykrikoval protivojnové heslá.

Bývalého labouristického premiéra nazval vojnovým zločincom za to, že sa v mene Británie pripojil v roku 2003 k spojeneckej invázii v Iraku.

Muž sa dostal do súdnej siene cez priestor, vyhradený pre médiá, za chrbtom vypovedajúceho Blaira a sediaceho sudcu. Vykríkol: "Tento muž by mal byť zatknutý za vojnové zločiny. Je to vojnový zločinec."

Pracovníci súdu ho po približne 20 sekundách dostali von z miestnosti a sudca Brian Leveson vyzval na okamžité prešetrenie, ako mohol narušiť vypočúvanie vyšetrovacej komisie.

Oficiálne vypočúvanie týkajúce sa vzťahov medzi britskými politikmi a médiami narušil protestujúci už druhý raz za necelý rok. Vlani v júli zaútočil jeden z divákov s penou na holenie na mediálneho magnáta Ruperta Murdocha, keď vypovedal pred parlamentným výborom.
Blairovo svedectvo otvorilo významný týždeň práce Levesonovej komisie. Pred komisiou budú vypovedať traja súčasní ministri, členovia Konzervatívnej strany - minister pre kultúru, olympijské hry, médiá a šport Jeremy Hunt, minister školstva Michael Gove a ministerka vnútra Theresa Mayová.

Londýnsky spravodajca Českého rozhlasu Ivan Kytka dnes konštatoval, že "v dnešnej tlači sa špekuluje, či si Hunt po svojom štvrtkovom vypočutí udrží pozíciu člena vlády". Je podozrivý, že sa vlani pri Murdochovom spätnom prevzatí kontrolného balíka v televízii BSkyB správal k jeho mediálnemu impériu priveľmi ústretovo, povedal spravodajca.

Komisia bola zriadená vlani po prepuknutí škandálu s odpočúvaním, keď vyšlo najavo, že reportéri Murdochovho bulvárneho nedeľníka News of the World bežne neoprávnene prenikali do mobilov verejných osobností a obetí zločinov.

Sudca Brian Leveson skúma, či politici zlyhali, keď nezamedzili aktivitám News of the World, pretože mali príliš blízko k Murdochovým médiám alebo sa priveľmi báli dostať sa do roztržky s britskými médiami.