Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Euroskeptici považujú udelenie Nobelovej ceny za mier EÚ za žart

Ilustračná foto Foto: TASR/AP

Viacerí poprední euroskeptici, vrátane českého prezidenta Václava Klausa, považujú toto ocenenie za absolútny škandál.

Paríž/Londýn/Praha 12. októbra (TASR) - Euroskeptickí politici dnes kritizovali udelenie Nobelovej ceny za mier Európskej únii ako "žart", vzhľadom na sociálne nepokoje na juhu Európy.

"Možno je to ocenenie za mier a harmóniu na uliciach Atén a Madridu," reagoval ironicky europoslanec Martin Callanan, ktorý je predsedom skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente. Udelenie ocenenia označil za omeškaný prvoaprílový žart.

"Politické kroky EÚ zhoršili dopad finančnej krízy a viedli k sociálnym nepokojom, ktoré sme nevideli celú jednu generáciu," dodal Callanan.

Tým, že Nobelov výbor udelil cenu za mier EÚ, podľa neho "oslabil vynikajúcu prácu ďalších laureátov tohto ocenenia, ktorí si ho zaslúžili".

Reakcia českého prezidenta Václava Klausa

Za žart dnes dopoludnia považoval správu nórskeho rozhlasu a televízie (NRK) o udelení Nobelovej ceny za mier EÚ aj český prezident Václav Klaus. Keď sa správa potvrdila, Klausov spolupracovník Petr Hájek v Českej televízii označil prezidentovo rozčarovanie za "trpký smiech", "za výraz určitého zdesenia z pokrytectva". Nobelovu cenu za mier označil za "absurdnú a bláznivú", citoval ho server novinky.cz.

Ocenenie má viacerých odporcov

Ostro kriticky sa ozvali politici, známi svojím negatívnym stanoviskom voči EÚ. Nigel Farage, vodca britskej Strany za nezávislosť Spojeného kráľovstva (UKIP), presadzujúcej odchod Británie z EÚ označil udelenie ocenenia únii za "absolútny škandál". Posmešne sa vyjadril aj holandský populistický politik Geert Wilders: "Nobelova cena pre EÚ. V čase, kedy sa Brusel a celá Európa rúcajú do mizérie. Čo bude ďalej?"

Bývalý britský minister zahraničných vecí Malcolm Rifkind, poslanec vládnucej Konzervatívnej strany, ktorá je rozdelená v otázke úlohy Británie v EÚ, povedal zrejme to, čo si myslia mnohí Briti - že rozhodnutie Nobelovho výboru bolo trocha excentrické. "Ak chceli udeliť cenu za zachovanie mieru v Európe, mali to rozdeliť medzi EÚ a NATO....Až do konca studenej vojny to bolo najmä NATO, ktoré udržiavalo mier."

Udelenie Nobelovej ceny za mier EÚ vyvolalo kontroverziu aj v samotnom Nórsku, ktoré nie je členom EÚ a podnietilo novú diskusiu o členstve krajiny v únii. Organizácia Nie EÚ označila výber EÚ za laureáta "absurdný". "Bolo to nesprávne ocenenie udelené v nesprávnom čase," konštatoval vodca Socialistickej ľavice (SV) Audun Lysbakken, ktorého strana je členom vládnucej koalície a je proti členstvu Nórska v EÚ.

Predseda päťčlenného Nobelovho výboru Thorbjörn Jagland, ktorý bol v minulosti premiérom i ministrom zahraničných vecí vo vláde Nórskej strany práce (DNA), povedal, že hlasovanie o výbere EÚ za laureáta Nobelovej ceny za mier bolo jednomyseľné. "EÚ prispieva k mieru už vyše 60 rokov," zdôraznil dnes vo vysielaní nórskeho rozhlasu a televízie.

Nobelov výbor ocenil EÚ za podiel na obnove po druhej svetovej vojne a za jej rolu v šírení stability v bývalých komunistických krajinách po páde Berlínskeho múru v roku 1989. Ocenenie sa považuje za morálnu podporu 27-člennému bloku v čase, keď sa usiluje vyriešiť dlhovú krízu.

Cena je dotovaná sumou 930.000 eur a slávnostne ju udelia v Osle 10. decembra tohto roka.