Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ zverejnila detaily usmernení pre rokovania o brexite

Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier potvrdil, že EÚ trvá na dvojfázovom procese rokovaní o brexite.

Brusel 3. mája (TASR) - Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier dnes v Bruseli zverejnil technické detaily usmernení, podľa ktorých sa jeho tím bude riadiť počas rokovaní s Londýnom o spôsobe odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.



V momente, keď bude Spojené kráľovstvo pripravené, mali by sa začať rokovania - hodiny tikajú, vyhlásil dnes v Bruseli hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier, ktorý predstavil konkrétne negociačné usmernenia Európskej komisie (EK) pre rokovania o brexite.

Rokovania podľa neho budú náročné, ale je odhodlaný dosiahnuť dohodu. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit avizoval citeľné dôsledky brexitu a pripomenul, že ukončenie 43-ročného britského členstva v spoločenstve bude zložité. "Tí, čo tvrdia opak, klamú," povedal.

V duchu záverov sobotňajšieho summitu lídrov členských štátov EÚ zopakoval, že prioritou na rokovaniach budú práva občanov, finančné vyrovnanie a dohoda o hraničnom režime, najmä v Írsku. Britániu vyzval na zvýšené úsilie v týchto oblastiach s tým, že to zvýši šancu na rýchlejšie uzavretie dohody.

Práve hroziacej "tvrdej hranici" medzi Írskom a Severným Írskom sľúbil Barnier venovať osobitnú pozornosť a avizoval, že Írsko navštívi budúci týždeň.

EÚ bude od Británie vyžadovať vynútiteľné práva a garancie pre občanov, ktorí tam žijú a pracujú, to isté platí pre Britov žijúcich v EÚ. Takýchto ľudí je v súčasnosti približne štyri a pol milióna, ale týkať sa to bude aj ďalších, ktorí v minulosti pracovali v Británii a vznikol im tak nárok na starobný dôchodok.

O plnení a výklade práv občanov EÚ bude do dňa brexitu rozhodovať Európsky súdny dvor. Diplomatické zdroje zatiaľ nevedeli s istotou povedať, či to bude platiť aj po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

Pri finančnom vyrovnaní Barnier zdôraznil, že bude jediný konečný účet. "Nie je to trest, ani daň za odchod, iba vyrovnanie účtov," vyhlásil. Odmietol povedať celkovú sumu. Tá bude pozostávať z britských príspevkov do rozpočtu, Európskej centrálnej a Európskej investičnej banky a do ďalších fondov a agentúr EÚ.

Diplomatické zdroje uviedli, že sumu ťažko povedať, pretože najprv sa musí Únia s Britmi dohodnúť, čo presne a akým spôsobom bude do nej započítané. Zároveň sa suma bude ešte meniť v závislosti od finančných rozhodnutí, ktoré budú v rámci EÚ prijaté až do dňa brexitu.

"Budem pracovať s faktami, číslami, zákonmi a riešeniami," uviedol vyjednávač EÚ s tým, že si mieni počas rokovaní zachovať chladnú hlavu a sústredí sa na dosiahnutie dohody.

Barnier označil minulotýždňové stretnutie s britskou premiérkou Theresou Mayovou za veľmi príjemné a dúfa v uzavretie srdečnej dohody. S úsmevom skonštatoval, že on i Mayová majú obaja radi turistiku v horách. "Keď chodíte po horách, musíte dodržiavať viacero pravidiel, rátať s úrazmi, padajúcimi skalami. Musíte stačiť s dychom, mať vytrvalosť a stále sa pozerať na vrchol," vysvetlil.

EK dnes predstavila usmernenia, ktoré sa týkajú rokovaní o odchode Británie z EÚ. K rokovaniam o nastavení vzťahov medzi dvoma celkami po brexite EK predloží osobitné usmernenia.

Barnier predpokladá, že dostatočný pokrok v rokovaniach by mohli obe strany dosiahnuť na jeseň 2017. Potom by EÚ mohla začať rokovať s Londýnom o nastavení vzťahov po brexite. Plán EÚ počíta s uzavretím finálnej dohody v októbri 2018.

Dátum skutočného brexitu bol stanovený na 29. marca 2019, ak sa dovtedy Európska rada jednomyseľne nerozhodne o predĺžení dvojročného rokovacieho obdobia. Obdobie medzi októbrom 2018 a marcom 2019 by malo slúžiť na ratifikáciu vyrokovanej dohody oboma stranami.

Detailné usmernenia predstavujú právny nástroj, ktorý umožní konkrétne vyjednávanie. Schváliť ich musia členské štáty na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá pravdepodobne bude 22. mája. Tým udelia mandát Barnierovi na spustenie rokovaní.

Rokovania medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o brexite sa ale začnú až po britských predčasných voľbách, ktoré sa budú konať 8. júna.

Barnier potvrdil, že EÚ trvá na dvojfázovom procese rokovaní o brexite



Európska únia už vie, ako chce rokovať s Londýnom o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Podrobnosti usmernení dnes v Bruseli zverejnil hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Podľa nich Spojené kráľovstvo prestane byť členom EÚ o polnoci 29. marca 2019.

Na sobotňajšom summite 27 lídrov EÚ zameranom na brexit bolo oznámené, že po potvrdení politickej jednoty pre rokovania s Londýnom bude ako doplnok nasledovať aj oznámenie "technickej podoby" usmernení. Tie dnes predstavil Barnier s odporúčaním pre Radu EÚ, aby v súvislosti s článkom 50 Lisabonskej zmluvy začala oficiálne rokovania so Spojeným kráľovstvom o jeho odchode z EÚ.

Tieto technické usmernenia musia "silnou kvalifikovanou väčšinou" odsúhlasiť ministri zahraničných vecí EÚ 22. mája na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti. Vďaka tomuto právnemu rámcu sa proces rokovaní môže začať. Ako však naznačil dnešný dokument Európskej komisie, podľa všetkého k tomu dôjde až po predčasných parlamentných voľbách v Spojenom kráľovstve, ktoré sa uskutočnia 8. júna.

Podľa dnes zverejneného dokumentu sa na praktických záležitostiach rokovaní, ako sú pracovný jazyk či rokovacia štruktúra, dohodnú spoločne oba tímy - európsky aj britský. Európska komisia pripomenula, že rokovania o brexite budú transparentným procesom a verejnosť bude mať prístup k ich výsledkom.

Dátum skutočného brexitu bol stanovený na 29. marca 2019, ak sa dovtedy Európska rada jednomyseľne nerozhodne o predĺžení dvojročného rokovacieho obdobia. Od momentu vystúpenia z Únie bude Spojené kráľovstvo v Bruseli vnímané ako "tretia krajina".

Proces rokovaní má byť založený na dvojfázovom prístupe, na rovnováhe medzi právami a záväzkami a na princípe, že "kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič".

Eurokomisia odkazuje, že štyri základné slobody občanov EÚ sú nedeliteľné a ohľadom prístupu na jednotný trh EÚ Londýn nebude mať možnosť "vyberať čerešničky z koláča". Zároveň Londýnu odkázala, že EÚ bude jednotná a do konca rokovaní o brexite nedovolí separátne rozhovory medzi Britániou a jej členskými štátmi vo veciach súvisiacich s brexitom.

Británia na základe dohody o brexite bude musieť rešpektovať rozhodovací proces EÚ, ako aj úlohu Súdneho dvora EÚ.

Technické usmernenia pre rokovania s Londýnom sa týkajú nasledujúcich hlavných oblastí:

1. Ochrana postavenia a práv občanov. Ide o občanov a ich rodinných príslušníkov 27 krajín EÚ v Spojenom kráľovstve (okolo 3,2 milióna osôb), ako aj o občanov Spojeného kráľovstva v krajinách EÚ (1,2 milióna). EK chce po brexite zabezpečiť právne vymáhateľné, nediskriminačné a účinné záruky pre dodržiavanie práv týchto občanov. Ide o práva platné v momente odchodu Británie z EÚ - právo na pobyt v inom členskom štáte, právo na prácu, právo na sociálne zabezpečenie a zdravotnú starostlivosť, ako aj uznávanie diplomov, certifikátov a odbornej spôsobilosti. Týka sa to zamestnancov, uchádzačov o prácu, samostatne zárobkovo činné osoby, študentov, dôchodcov a ich rodinných príslušníkov.

2. Zásady finančného vyrovnania. EK upozornila, že predtým, ako bude možné pristúpiť k druhej fáze rokovaní - o obchodných vzťahoch -, sa musí s Londýnom dosiahnuť dohoda o finančnom vyrovnaní. Brusel žiada úplné vyrovnanie záväzkov, ku ktorým sa britská strana zaviazala ako člen EÚ - ide o záväzky voči rozpočtu Únie, voči Európskej investičnej banke a Európskej centrálnej banke, Európskemu rozvojovému fondu a ďalším špecializovaným fondom EÚ. Barnier nekonkretizoval sumu záväzkov, oznámil, že sa chce s Londýnom dohodnúť na spôsobe, ako túto sumu vypočítať. Podľa EK sa vypočíta na základe "objektívnych a overiteľných dát".

3. Prebiehajúce postupy. EK spresnila, že treba vyriešiť otázku tovarov, ktoré sa dostanú na trh pred brexitom a budú v obehu aj po odchode Británie z Únie. Brusel odporúča, že v tomto prípade tovar môže zostať na trhoch EÚ a Británie na základe podmienok uvedených v legislatíve EÚ. Okrem toho treba doriešiť aj otázku spolupráce v administratívnej, právnej a súdnej oblasti. Aj tu EK odporúča, že prípady takejto spolupráce, ktoré budú presahovať dátum brexitu, by sa mali riadiť a dokončiť podľa európskej legislatívy.

4. Severné Írsko. EK konštatovala, že nadchádzajúce rokovania by nemali ohroziť tzv. Veľkopiatkovú dohodu. Prioritou bude nájsť vhodné riešenia na to, aby sa predišlo vytvoreniu pevnej hranice na ostrove medzi Írskom a Severným Írskom.

5. Cyprus. Rokovacie strany musia nájsť spôsob ako ochrániť práva a záujmy osôb žijúcich vo dvoch britských suverénnych vojenských základniach na tomto ostrove a tiež spôsob, ako zaistiť plynulú výmenu tovarov medzi základňami a zvyškom ostrova.

6. Záujmy EÚ. Ide o odporúčania týkajúce sa privilégií a imunity, ktoré vyplývajú z Protokolu č. 7 k Dohode o EÚ a ktoré by podľa eurokomisie mali platiť aj po brexite.

7. Administratívne záležitosti. Brusel odporúča, aby rozhodnutia Súdneho dvora EÚ (čiže aj dozorná úloha eurokomisie), zostala zachovaná. Británia bude musieť rešpektovať aj regulačnú právomoc EÚ.

8. Druhá fáza rokovaní. EK v dokumente pre Radu EÚ odporučila, aby sa k druhej fáze rokovaní s Britániou - o budúcej podobe obchodných vzťahov - prikročilo až po dosiahnutí uspokojivého pokroku v prvej fáze rokovaní o brexite. Úloha potvrdiť dostatočný pokrok v prvej fáze a začiatok druhej fázy rokovaní pripadne Európskej rade, čiže národným lídrom 27 krajín EÚ.