Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

EÚ zdôrazňuje potrebu medzinárodnej otvorenosti vo výskume a inovácii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podiel krajín BRIC (Brazília, Rusko, India, Čína) na celosvetových výdavkoch v oblasti výskumu a vývoja sa v rokoch 2000-09 zdvojnásobil.

Brusel 17. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) vo svojej dnešnej správe upozornila, že Európa dokáže naplno využiť špičkový potenciál svojej vedeckej základne a inovatívnych odvetví, len ak sa otvorí medzinárodnej spolupráci s najlepšími svetovými odborníkmi.

Komisia preto dnes spustila novú stratégiu na podporu rozvoja medzinárodnej spolupráce v oblasti výskumu a inovácií.

Podľa správy EK sa globálne prostredie výskumu rýchlo vyvíja. Podiel krajín BRIC (Brazília, Rusko, India, Čína) na celosvetových výdavkoch v oblasti výskumu a vývoja sa v rokoch 2000-09 zdvojnásobil. Otázky ako zmena klímy, potravinová bezpečnosť alebo boj proti chorobám si čoraz viac vyžadujú zosúladené úsilie zo strany medzinárodného výskumu.

Vo svojej novej stratégii EK navrhuje, aby sa spolupráca naďalej zameriavala na strategické priority EÚ, pričom by sa mala zachovať otvorenosť voči účasti tretích krajín na výskume. Patrí sem riešenie globálnych problémov, ale aj zvýšenie atraktívnosti Európy ako miesta výskumu a inovácií a posilnenie konkurencieschopnosti priemyslu.

Na jednej pätine výskumných projektov únie už teraz spolupracuje aspoň jeden partner z krajiny mimo EÚ, upozorňuje správa EK.

"V oblasti výskumu a inovácií si nevystačíme sami. Európa sa nevyhnutne musí spojiť s medzinárodnými partnermi, aby získala nový zdroj vedomostí a mohla riešiť globálne problémy," uviedla v tejto súvislosti eurokomisárka pre výskum, inovácie a vedu Máire Geogheganová-Quinnová.

Podľa komisárky program EÚ Horizont 2020 bude rovnako ako jeho predchodcovia otvorený účastníkom z celého sveta, lebo otvorenosť prináša vzájomné výhody zo spolupráce s kľúčovými medzinárodnými partnermi, znamená pomoc pre rozvojové krajiny a Európe sprístupňuje nové a vznikajúce trhy.

Nová stratégia sa bude vykonávať najmä prostredníctvom programu Horizont 2020, programu EÚ pre financovanie výskum a inovácie počnúc rokom 2014, ako aj prostredníctvom spoločných iniciatív s členskými štátmi EÚ.

Cieľom EÚ bude okrem toho zvýšiť svoj vplyv v príslušných medzinárodných organizáciách.

Napriek tomu, že Európska únia predstavuje len sedem percent svetovej populácie, v oblasti výskumu a inovácií má pozíciu svetového lídra. Jej výdavky na výskum predstavujú 24 percent svetových výdavkov, vydáva 32 percent odborných publikácií s významným vplyvom a pochádza z nej 32 percent žiadostí o patenty.