Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzýva bieloruské úrady na zastavenie stíhania Koordinačnej rady

Bieloruskí podporovatelia opozície počas "Pochodu za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta v centre hlavného mesta Minsk v nedeľu 16. augusta 2020. Bielorusi skandovali v nedeľu "Odstúp!", "Odíď!" alebo "Nech žije Bielorusko!" Autá trúbili na ich podporu. Tento protest sa konal práve v čase, keď Lukašenko v centre Minska organizoval zhromaždenie svojich zástancov. Vystúpil tam s prejavom, v ktorom podporovateľov vyzval, aby "zachránili svoju krajinu pred skazou". Foto: TASR/AP

Bieloruská prokuratúra tvrdí, že opozičný výbor vznikol za účelom nezákonného uchopenia moci v krajine a podkopania jej bezpečnosti.

Brusel 21. augusta (TASR) - Európska únia vyzvala v piatok Bielorusko, aby zastavilo trestné stíhanie vo veci Koordinačnej rady, ktorú zriadili predstavitelia tamojšej opozície. Koordinačná rada spochybňuje výsledky augustových prezidentských volieb v Bielorusku, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Očakávame, že bieloruskí predstavitelia zastavia trestné stíhanie a namiesto toho budú viesť dialóg v snahe pokročiť smerom k mierovému riešeniu súčasnej krízy," uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničnú politiku a bezpečnosť Nabila Massraliová.

Koordinačná rada, ktorú tvoria zástupcovia rôznych sfér bieloruskej spoločnosti, oslovila miestne orgány zo žiadosťou o dialóg, no tie reagovali spustením trestného stíhania. Bieloruské úrady sa tak podľa hovorkyne opäť vrátili "k zastrašovaniu občanov z politických dôvodov".

Cieľom tejto rady je podľa členov opozície vedených prezidentskou kandidátkou Sviatlanou Cichanovskou príprava pokojného prevzatia moci v krajine. Na svojom prvom zasadnutí prijali členovia rady v stredu rezolúciu požadujúcu politické zmeny v Bielorusku.

Bieloruská prokuratúra tvrdí, že opozičný výbor vznikol za účelom nezákonného uchopenia moci v krajine a podkopania jej bezpečnosti.

Medzi členmi rady je okrem iných aj nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Aleksijevičová či šéf ľudskoprávnej organizácie Vjasna Ales Beľacký. V prípade, že prokuratúra rozhodne v tomto prípade o vine, hrozia za takéto obvinenia v Bielorusku tresty do piatich rokov väzenia. Lukašenko už predtým Koordinačnú radu označil za nelegálnu a avizoval, že ju rozpustí.

Alexandr Lukašenko čelí mohutnej vlne hnevu bieloruskej verejnosti, ktorá ho obviňuje zo sfalšovania výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Jeho odporcovia chcú, aby odstúpil z funkcie a aby sa konali nové voľby.