Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám pracovníkov WCK

Na archívnej snímke Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Útok Izraela odsúdil aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Brusel 2. apríla (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok vyjadrila sústrasť rodinám a priateľom humanitárnych pracovníkov organizácie World Central Kitchen, ktorí prišli o život v pondelok počas leteckého útoku Izraela v Pásme Gazy, informuje TASR.

"Vzdávam hold pracovníkom WCK, ktorí prišli v Gaze o život," uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X. Dodala, že WCK je dôležitým partnerom pri zmierňovaní utrpenia ľudí v Gaze a podieľa sa na dodávkach potravín cez námorný koridor.

Izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj WCK. Táto organizácia v utorok potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana. Izraelská armáda prisľúbila, že tento incident vyšetrí.

Útok Izraela odsúdil aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Zármutok či kritiku vyjadrili aj predstavitelia viacerých krajín vrátane USA, Čína či Španielska.