Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ vo štvrtok spustí v poradí už tretiu výzvu iniciatívy WiFi4EU

Foto: TASR/AP

Výzva je aj opäť otvorená pre obce alebo mestské časti v členských krajinách EÚ do 20. septembra 2019 do 17.00 h SELČ.

Brusel 16. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že vo štvrtok 19. septembra o 13.00 h SELČ vyhlási novú výzvu na predkladanie žiadostí o finančné poukážky v rámci iniciatívy WiFi4EU na zriadenie bezplatných sietí wifi vo verejných priestoroch vrátane mestských radníc, verejných knižníc, múzeí, verejných parkov alebo námestí.

Výzva je aj opäť otvorená pre obce alebo mestské časti v členských krajinách EÚ do 20. septembra 2019 do 17.00 h SELČ. Obce budú môcť v rámci tejto tretej výzvy požiadať o 1780 poukážok, každá v hodnote 15.000 eur. Poukazy sa použijú na inštaláciu zariadenia wifi vo verejných priestoroch obce, kde doteraz bezplatný hotspot wifi nebol.

Eurokomisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová v tejto súvislosti uviedla, že v rámci predchádzajúcich výziev už bolo podpísaných takmer 6000 dohôd o poskytnutí finančného grantu.

"Je vzrušujúce vidieť okamžité výhody, ktoré táto iniciatíva prinesie pre životy našich občanov," skonštatovala komisárka. Pripomenula, že systém WiFi4EU sa spravuje prostredníctvom série výziev a pokrýva všetkých 28 členských štátov EÚ, pričom k tejto iniciatíve sa pridali aj Nórsko a Island.

Po tom, ako sa obce alebo mestské časti zaregistrujú na portáli WiFi4EU, budú môcť požiadať o poukaz iba jedným kliknutím. Komisia aj v rámci tretej výzvy bude vyberať príjemcov podľa zásady "kto skôr príde, ten skôr berie", pričom zabezpečí geografickú rovnováhu v snahe poskytnúť poukážky všetkým 30 krajinám zúčastňujúcich sa na tejto iniciatíve.

Prvé dve výzvy na podávanie žiadostí o WiFi4EU mali veľmi dobré výsledky, keď na portáli bolo zaregistrovaných vyše 23.000 obcí a doteraz bolo udelených 6200 poukážok. Tohoročná výzva predstavuje tretiu zo štyroch výziev naplánovaných do konca roku 2020.

Spravodajca TASR Jaromír Novak