Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

EÚ varuje TikTok pred šírením dezinformácií o útoku Hamasu na Izrael

Izraelské tanky smerujú k hranici pásma Gazy v južnom Izraeli vo štvrtok 12. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Eurokomisár žiada, aby šéf TikToku Šou do 24 hodín poskytol bližšie informácie o obmedzovaní dezinformácií na TikToku.

Brusel 12. októbra (TASR) - Eurokomisár Thierry Breton vo štvrtok varoval sociálnu platformu TikTok, aby nešírila "nelegálny obsah a dezinformácie" v súvislosti so sobotňajším útokom palestínskeho islamistického hnutia Hamas na Izrael. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Vzhľadom na to, že vašu platformu vo veľkej miere využívajú deti a dospievajúci, máte osobitnú povinnosť chrániť ich pred násilným obsahom zobrazujúcim branie rukojemníkov a inými grafickými videami, ktoré sa údajne vo veľkej miere šíria na vašej platforme bez primeraných záruk," napísal Breton v liste adresovanom šéfovi TikToku Šou C’Čchemu.



Eurokomisár žiada, aby Šou do 24 hodín poskytol bližšie informácie o obmedzovaní dezinformácií na TikToku. Podobné listy adresoval aj šéfovi sociálnej sieti X (predtým Twitter) Elonovi Muskovi a Markovi Zuckerbergovi, majiteľovi skupiny Meta, pod ktorú patrí Facebook alebo Instagram.

Breton má ako komisár pre vnútorný trh na základe Aktu o digitálnych službách (DSA) možnosť právne zasiahnuť proti digitálnym gigantom. DSA pre veľké platformy vstúpil do platnosti v auguste a pod hrozbou pokút až do výšky šiestich percent celosvetového obratu spoločnosti požaduje zákaz nelegálneho obsahu.