Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pre opakovaný únik jedovatých plynov zmenili dejisko summitu EÚ

Po opakovanom úniku toxických plynov v objekte v Bruseli, sa predstavitelia členských krajín EÚ stretnú v neďalekej budove nesúcej meno flámskeho filozofa Justusa Lipsiusa. Foto: TASR/AP

Objekt, v ktorom sa mal summit v dňoch 19.-20. októbra konať pôvodne, dnes po druhý raz v priebehu tohto týždňa museli evakuovať pre únik toxických plynov.

Brusel 18. októbra (TASR) - Po opakovanom úniku toxických plynov v objekte v Bruseli, ktorý býva pravidelne dejiskom summitov predstaviteľov členských krajín Európskej únie, sa zodpovední rozhodli na poslednú chvíľu preventívne preložiť jeho dejisko do neďaleko stojacej budovy nesúcej meno flámskeho filozofa a humanistu Justusa Lipsiusa (1547-1606), ktorá slúžila na podobné účely v dávnejšej minulosti.

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na sekretariát Rady EÚ.

Objekt, v ktorom sa mal summit v dňoch 19.-20. októbra konať pôvodne, dnes po druhý raz v priebehu tohto týždňa museli evakuovať pre únik toxických plynov. Práve preto padlo rozhodnutie o preložení dejiska vrcholnej schôdzky.

V pondelok boli plynu vystavené dve desiatky osôb, 13 z nich ošetrili v nemocnici, viacerí z priotrávených vracali.

Pre blaho všetkých je napriek absencii ohrozenia bezpečnosti lepšie presťahovať sa i napriek možnému poškodeniu kreditu, uviedol nemenovaný predstaviteľ Únie.

Náklady na novú budovu, v ktorej došlo teraz opakovane k úniku jedovatých plynov a ktorá stojí oproti sídlu Európskej komisie, predstavovali 321 miliónov eur. Slávnostne ju otvorili iba v januári. V jej priestoroch sa obvykle konajú nielen rokovania prezidentov a premiérov, ale aj rokovania členských štátov na ministerskej úrovni.