Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Únia dočasne zastavila rozvojovú pomoc pre Mali

Dôvodom rozhodnutia je štátny prevrat v Mali, kde vojenské jednotky v stredu zvrhli vládu prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého.

Brusel 23. marca (TASR) - Európska komisia (EK) počnúc dnešným dňom zastavila svoje programy rozvojovej pomoci v Mali. EK svoje rozhodnutie prehodnotí vo chvíli, keď sa situácia v tejto africkej krajine upokojí.

Dôvodom rozhodnutia EK je štátny prevrat v Mali, kde vojenské jednotky v stredu zvrhli vládu prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého. Prezidentský palác v hlavnom meste Bamako bol vyplienený a v krajine vládne neistota a chaos.

"Mali v ostatných rokoch dostávalo podstatnú rozvojovú pomoc od Európskej únie. Táto pomoc môže byť poskytovaná iba za stabilných a demokratických podmienok," uviedol dnes komisár EÚ pre rozvoj Andris Piebalgs. Dodal, že rozhodnutie o pozastavení rozvojových programov neovplyvní projekty humanitárnej pomoci.

"Vzhľadom na zhoršenie bezpečnostnej situácie na severe Mali a na pretrvávajúci nedostatok potravín v tomto regióne, vyzývam všetky strany konfliktu, aby prijali urýchlené opatrenia na ochranu civilného obyvateľstva a rešpektovania ľudského života," vyhlásil Piebalgs. Zopakoval výzvu EÚ na upokojenie pomerov v tomto štáte a na uskutočnenie demokratických volieb v čo možno najskoršom termíne.