Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

EÚ bude prehodnocovať sankcie voči Sýrii každé tri mesiace

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Sankcie EÚ zahŕňajú zmrazenie účtov jednotlivcov a firiem spojených s Asadovou vládou, či embargo na obchodovanie s ropou a so zbraňami.

Londýn 29. novembra (TASR) - Európska únia bude prehodnocovať sankcie voči Sýrii každé tri mesiace, a nie raz ročne, aby bolo ľahšie v budúcnosti poskytnúť vybavenie povstalcom snažiacim sa zvrhnúť prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatov EÚ.

Sankcie EÚ zahŕňajú zmrazenie účtov jednotlivcov a firiem spojených s Asadovou vládou, či embargo na obchodovanie s ropou a so zbraňami. Platnosť sankcií by mala vypršať 1. decembra a očakávalo sa, že ju predĺžia o rok. Po naliehaní zo strany Británie ich budú obnovovať na tri mesiace.

"To predstavuje silný odkaz sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, že všetky možnosti ostávajú otvorené a jasne to poukazuje na potrebu reálnej zmeny," uviedla hovorkyňa britského ministerstva zahraničných vecí. Umožnilo by to pozmeniť embargo o možnosť dodávok nesmrtonosného vybavenia povstalcom, ako je ochranná výstroj, dodala hovorkyňa.