Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Erdogan žiada S. Arábiu o vydanie podozrivých z vraždy Chášukdžího

Žena drží plagát počas symbolického pohrebu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorého zavraždili v saudskoarabskom veľvyslanectve. Foto: TASR/AP

Turecký líder na summite skupiny G20 v argentínskom Buenos Aires zaujal tvrdý postoj voči saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi.

Buenos Aires 2. decembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu žiadal, aby Saudská Arábia vydala jeho krajine na stíhanie podozrivých z vraždy novinára Džamála Chášukdžího, ku ktorej došlo v Istanbule. Kráľovstvo podľa neho v tejto záležitosti nespolupracuje, informovala agentúra AFP.

Turecký líder na summite skupiny G20 v argentínskom Buenos Aires zaujal tvrdý postoj voči saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, ktorý na podujatie taktiež pricestoval.

Saudská Arábia oznámila zadržanie 18 svojich občanov a vyhlásila, že vyšetrí vraždu Chášukdžího, ktorého zabili 2. októbra, keď navštívil konzulát svojej krajiny v Istanbule, aby vybavil dokumenty potrebné pre svoj sobáš s tureckou snúbenicou.

"Je zásadné, aby boli títo ľudia súdení v Turecku, aby sa odstránili prípadné otázniky, ktoré by mohlo mať medzinárodné spoločenstvo," povedal Erdogan novinárom.

"Ktokoľvek nariadil a vykonal tento násilný zločin, by mal byť bezodkladne nájdený. Pokiaľ nebudú páchatelia odhalení, celý svet a islamské spoločenstvo nebude spokojné," vyhlásil.

Erdogan dodal, že Saudskoarabi odmietli spolupracovať s tureckými prokurátormi, ktorí žiadali informácie okrem iného o tom, kde sa nachádza telo Chášukdžího a kto boli údajní komplici pomáhajúci vražednému komandu, ktoré do Turecka pricestovalo z kráľovstva.

Turecký prezident, ktorý v regióne súperí o vplyv so Saudskou Arábiou, tiež zdôraznil, že "si neželá spôsobiť nejaké škody" tamojšej kráľovskej rodine.

Kritizoval však princa Muhammada s tým, že na summite G20 poskytol "neuveriteľné vysvetlenie" Chášukdžího vraždy, v ktorom poprel akúkoľvek oficiálnu saudskoarabskú účasť na tomto čine.

Erdogan priblížil, že na spoločnom skupinovom stretnutí lídrov krajín G20 sa o vražde Chášukdžího zmienil len jediný z nich - kanadský premiér Justin Trudeau.