Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Nedovolíme, aby dohoda o Cypre poškodila tamojších Turkov

Recep Tayyip Erdogan, archívna sníma. Foto: TASR/AP

Turecký prezident sa podľa vlastných slov nazdáva, že cyperskí Grécki sa stále považujú za jediných vlastníkov stredomorského ostrova.

Nikózia 11. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok uviedol, že postoje cyperských Grékov sa podľa jeho názoru nezmenili, odkedy pred rokom stroskotali posledné rozhovory o opätovnom zjednotení etnicky rozdeleného Cypru.

Erdogan v utorok navštívil severnú časť Cypru, aby sa stretol s lídrom Severocyperskej tureckej republiky Mustafom Akincim, informovala agentúra AP.

Pri tejto príležitosti vyhlásil, že Turecko nedovolí, aby sa cyperskí Turci stali obeťami neúspešných pokusov o mierovú dohodu alebo aby boli zredukovaní na menšinu v štáte s prevahou cyperských Grékov.

Turecký prezident sa podľa vlastných slov nazdáva, že cyperskí Grécki sa stále považujú za jediných "vlastníkov" stredomorského ostrova.

Erdogan dodal, že cyperskí Turci sa nezúčastnia na ďalšom mierovom procese s neistým koncom, čo chce vysvetliť aj zástupcovi OSN, ktorý navštívi Cyprus tento mesiac s cieľom preskúmať vyhliadky na obnovenie rokovaní o znovuzjednotení.