Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Nákup systémov S-400 od Ruska nie je dôvodom na znepokojenie

Recep Tayyip Erdogan, archívne foto. Foto: TASR/AP

Jeho slová zazneli deň po tom, čo predseda zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generál Joseph Dunford označil správy médií o zakúpení mobilných systémov S-400 Tureckom za nepresné.

Ankara 25. júla (TASR) - Nákup raketových kompletov protivzdušnej obrany S-400 od Ruska nie je dôvodom na znepokojenie, vyhlásil v pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Jeho slová zazneli deň po tom, čo predseda zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generál Joseph Dunford označil správy médií o zakúpení mobilných systémov S-400 Tureckom za "nepresné". "Bolo by znepokojujúce, keby to urobili, ale neurobili to," vysvetlil.

"Prečo by to malo byť znepokojujúce?" pýtal sa Erdogan pred novinármi na letisku v Ankare. "Každá krajina musí urobiť určité opatrenia na svoju vlastnú bezpečnosť," konštatoval. Podľa jeho slov je pre Turecko dôležité, aby si vybralo subjekt, s ktorým by mohol byť v koprodukcii. Rokovania s Ruskom o kúpe systému sú "do značnej miery" ukončené, dodal Erdogan, ktorého citovala agentúra Anadolu.

Poradca ruského prezidenta pre vojensko-technickú spoluprácu Vladimir Kožin koncom júna uviedol, že Moskva a Ankara sa síce dohodli na dodávke kompletov S-400, ale Kremeľ ešte neschválil pôžičku.

Ako informovala agentúra TASS, S-400 Triumf je najmodernejším raketovým systémom protivzdušnej obrany. Uviedli ho do služby v roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 km/s do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.