Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Výbuch nálože v supermarkete Carrefour v Egypte si vyžiadal jednu obeť

Carrefour Foto: TASR/AP

Prvá nálož explodovala vo vnútri obľúbeného supermarketu siete Carrefour, druhá neďaleko policajnej stanice, spresnili policajné zdroje.

Káhira 8. marca (TASR) - Jednu obeť a najmenej deviatich zranených si dnes vyžiadali výbuchy dvoch náloží nastražených v egyptskom meste Alexandria ležiacom na pobreží Stredozemného mora.

Prvá nálož explodovala vo vnútri obľúbeného supermarketu siete Carrefour, druhá neďaleko policajnej stanice, spresnili policajné zdroje. Pri výbuchu v Carrefoure zahynula jedna osoba a ďalších šesť ich bolo zranených.

Ako uviedla agentúra AP, ide o ďalšiu zo série útokov pripisovaných islamistickým militantom, ktorí sa pri nich zameriavajú na domáce a zahraničné finančné či ekonomické inštitúcie alebo vládne úrady. Dnešný prípad zrejme súvisí s veľkou medzinárodnou ekonomickou konferenciou, ktorá sa na budúci piatok začne v letovisku Šarm aš-Šajch na pobreží Červeného mora.

AP pripomenula prípad zo soboty, keď neznámi páchatelia v meste Mahalla, ležiaceho v delte Nílu, nastražili a aktivovali bombovú nálož pred pobočkou banky zo Spojených arabských emirátov. Pri výbuchu prišli o život dvaja ľudia a ďalších 16 ich bolo zranených.

Spojené arabské emiráty sú jednou z viacerých krajín Perzského zálivu, ktoré od zosadenia režimu prezidenta Husního Mubaraka v roku 2013 poskytujú Egyptu výraznú finančnú pomoc, ktorá pomáha krajine prekonať veľké ekonomické problémy.

Útoky pripisované islamistom, ktorí odmietajú súčasnú vládu a žiadajú návrat armádou zosadeného a islamistami naďalej podporovaného Muhammada Mursího, sa väčšinou odohrávajú v Káhire. Ich terčom sú sídla zahraničných mobilných operátorov, bánk, obchodné centrá, ale aj reštaurácie s americkým rýchlym občerstvením, ako aj vládne inštitúcie, vrátane policajných staníc a súdov. Útoky výrazne zasahujú do života bežných ľudí a vytvárajú o Egypte, závislom od turistov zo zahraničia, obraz nestabilnej krajiny, konštatovala AP.

Egypt už dlhší čas zápasí aj s islamistickými skupinami pôsobiacimi na Sinajskom polostrove. Útoky, ktorým je tam vystavená armáda a polícia, sa dramaticky vystupňovali práve po Mursího zosadení. Vzápätí sa násilnosti začali šíriť aj do priľahlých častí krajiny.