Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Egyptský súd schválil prezidentskú kandidatúru populárneho islamistu

Ismáílovi priaznivci držia plagát s jeho portrétom a textom: "Házim Saláh abú Ismáíl je prezidentom republiky " . Foto: TASR/AP

Politik a právnik, hlásiaci sa k radikálnemu hnutiu salafistov, sa tak bude môcť uchádzať o hlasy voličov v májových prezidentských voľbách.

Káhira 12. apríla (TASR) - Egyptský súd schválil prezidentskú kandidatúru známeho ultrakonzervatívneho islamistu Házima Saláha abú Ismáíla.

Ako dnes informovali egyptské médiá, administratívny súd v Káhire rozhodol, že Ismáílova zosnulá matka nebola cudzou štátnou príslušníčkou. Politik a právnik, hlásiaci sa k radikálnemu hnutiu salafistov, sa tak bude môcť uchádzať o hlasy voličov v májových prezidentských voľbách.

Ismáíl (50) sa teší medzi Egypťanmi pomerne širokej podpore a hovorí sa o ňom ako o jednom z favoritov volieb. Popularitu medzi obyvateľstvom si získal svojimi protiamerickými vyhláseniami a striktným výkladom islamského práva šaría.

Nezávislá volebná komisia nedávno dospela k zisteniu, že Ismáílova matka získala v roku 2006 občianstvo USA, čo spochybnilo možnosť jeho prezidentskej kandidatúry. Podľa platných volebných zákonov totiž musia byť všetci kandidáti občanmi Egypta, rovnako ako ich rodičia a manželskí partneri.

Káhirský súd však po stredajšom pojednávaní dospel k záveru, že jeho matka nemala pred smrťou iné občianstvo než egyptské. Verdikt pred budovou súdu nadšene privítali stovky Ismáílových prívržencov.