Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Džihádistov usvedčili z prípravy teroristických útokov v Melbourne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súd v Melbourne uznal Hamzu Abbasa (23), Ahmeda Mohameda (25) a Abdullaha Chaaraniho (27) za vinných z prípravy teroristických útokov na troch podujatiach počas vianočných sviatkov v roku 2016.

Canberra 14. novembra (TASR) - Súd v austrálskom Melbourne uznal za vinných troch mužov, ktorí v tomto meste plánovali 25. decembra 2016 uskutočniť teroristické útoky v štýle extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Súd v Melbourne uznal Hamzu Abbasa (23), Ahmeda Mohameda (25) a Abdullaha Chaaraniho (27) za vinných z prípravy teroristických útokov na troch podujatiach počas vianočných sviatkov v roku 2016. Napriek tomu, že verdikt nad trojicou džihádistov bol vynesený ešte 2. novembra, informácie o ňom mohli byť v súlade s austrálskymi zákonmi zverejnené až v stredu.

Verdikt nad trojicou nasledoval po dlhom procese: len predkladanie dôkazov trvalo osem týždňov a ďalší týždeň potrebovala na rozhodovanie o vine či nevine obžalovaných porota.

Prokurátor Nick Papas o trojici povedal, že mala v úmysle "viesť násilný džihád" proti nevercom, na čo si zaobstarala dve mačety, kovové rúrky a chemikálie na výrobu výbušnín. Zároveň sa pokúšali zadovážiť si aj strelné zbrane.

Polícia troch džihádistov sledovala a odpočúvala im mobilné telefóny. Sprisahanie sa podarilo prekaziť tri dni pred plánovaným útokom.

Po zadržaní trojice vtedajší austrálsky premiér Malcolm Turnbull uviedol, že išlo o "jedno z najzávažnejších teroristických sprisahaní, ktoré sa v posledných rokoch podarilo prekaziť".