Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Dvere z filmového Titanicu sa vydražili za vyše 700.000 dolárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dvere vo filmovom príbehu poslúžili k záchrane postavy Rose, stvárnenej herečkou Kate Winsletovou.

New York 27. marca (TASR) - Legendárne dvere z filmu Titanic z roku 1997 sa vydražili na aukcii za 718.750 dolárov (663.837 eur). TASR o tom informuje v stredu podľa správy denníka The Guardian.

Dvere vo filmovom príbehu poslúžili k záchrane postavy Rose, stvárnenej herečkou Kate Winsletovou. Od uvedenia filmu sa však diskutuje o tom, či sa pomocou nich nemohol zachrániť aj jej filmový partner Jack, ktorého si zahral Leonardo DiCaprio. Jack si totiž vo filme uvedomil, že na dverách - plávajúcich po potopení Titanicu na hladine Atlantiku - sa udrží len jedna osoba a svoje miesto tak prenechal Rose.

Špekulácie o tom, či Jackova smrť nebola zbytočná, sa v roku 2022 pokúsil definitívne ukončiť režisér snímky James Cameron. Objednal si "dôkladnú forenznú analýzu s expertom na podchladenie" vykonanú v ľadovej vode a dvoma kaskadérmi s rovnakou hmotnosťou, ako mali obe ústredné postavy. Výsledkom bolo, že naozaj mohla v takýchto podmienkach prežiť len jedna osoba.

Cameron však pripustil, že k úmrtiu Jacka došlo aj z menej vedeckých dôvodov: "Musel zomrieť. Je to ako z Rómea a Júlie. Je to film o láske, obete a smrteľnosti. Láska sa meria obetou."

Na internetovej dražbe organizovanej spoločnosťou Heritage Auctions s názvom Treasures from Planet Hollywood, ktorá trvala niekoľko dní, v pondelok vydražili aj šifónové šaty, ktoré mala Winsletová oblečené vo finále Titanicu (za 125.000 dolárov), bič Indiana Jonesa z filmu Chrám skazy (525.000 dolárov) či sekeru Jacka Nicholsona z filmu Osvietenie (125.000 dolárov). Predala sa tiež bowlingová guľa s červenou ružou Billa Murraya z filmu Kingpin (za 350.000 dolárov) či čierny superhrdinský oblek Tobeyho Maguirea zo snímky Spider-Man 3 (za 125.000 dolárov) a ďalšie filmové artefakty.