Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Dvaja vodcovia opozície sú do polovice decembra vo vyšetrovacej väzbe

Sergej Udaľcov Foto: TASR/AP

Ruský opozičný aktivista Leonid Razvozžajev sa priznal vyšetrovateľom k organizovaniu nepokojov v Rusku s finančnou podporou zo zahraničia.

Moskva 22. októbra (TASR) - Opozičného aktivistu Leonida Razvožajeva zadržali v piatok v Kyjeve neznáme osoby v blízkosti Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, kde krátko predtým požiadal o politický azyl. Do Moskvy ho prepravili súkromným lietadlom. Informoval o tom dnes poslanec Štátnej dumy Iľja Ponomariov, pre ktorého Razvožajev pracuje ako asistent.

V Moskve potom Razvožajeva v neprítomnosti jeho advokátky formálne zatkli a uvalili naňho dvojmesačnú vyšetrovaciu väzbu za "prípravu masových nepokojov".

Stalo sa tak po overení skutočností zverejnených vo filme Anatómia protestu 2, ktorý nedávno odvysielala televízna stanica NTV. Podľa filmu sa organizátori opozičných protestov v Rusku stretli so zahraničnými aktivistami, od ktorých dostali peniaze a chystali násilné činy v snahe rozpútať revolúciu.

V súvislosti s Razvožajevovým zadržaním Ponomariov uviedol, že ho v Kyjeve "uniesli neznámi ľudia". Nemenované zdroje spravodajský portál Gazeta.ru informovali, že zrejme šlo o agentov Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), pod ktorej správu patrila aj vyšetrovacia väznica Lefortovo, kde je Razvožajev vo vyšetrovacej väzbe.

Iné zdroje sa domnievajú, že Razvožajevovo zadržanie je výsledkom spoločnej rusko-ukrajinskej akcie. Ako pripúšťajú, je možné, že ku kauze sa na podnet novinárov na spoločnej tlačovej konferencii vyjadria aj prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Viktor Janukovyč, ktorí sa dnes stretnú v Moskve.

Konstantin Lebedev
Foto: TASR/AP
Z prípravy masových nepokojov v Rusku je obvinený aj líder Ľavicového frontu a koordinátor opozičných síl Sergej Udaľcov, ako aj Konstantin Lebedev, ktorý bude na základe rozhodnutia vyšetrovacích a súdnych orgánov až do 16. decembra vo väzbe vo väznici Lefortovo.

Udaľcova minulý týždeň po domovej prehliadke a výsluchu prepustili na slobodu. Musel však podpísať čestné vyhlásenie, že neopustí krajinu.

Opozícia počas uplynulého víkendu usporiadala voľby do Koordinačného výboru, ktorý bude zastrešovať všetky opozičné strany a hnutia. Internetové hlasovanie v sobotu niekoľkokrát prerušili pre hakerské útoky, preto organizátori rozhodli, že hlasovať bude možné o jeden deň dlhšie - do dnešnej 18.00 h SELČ. Organizátori volieb pripustili, že ak to bude potrebné, voľby ešte predĺžia.

Ruský opozičný aktivista Leonid Razvozžajev sa priznal k organizovaniu nepokojov

Ruský opozičný aktivista Leonid Razvozžajev sa priznal vyšetrovateľom k organizovaniu nepokojov v Rusku s finančnou podporou zo zahraničia. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Vyšetrovací výbor uviedol, že sa Razvozžajev sám prihlásil úradom a priznal sa, že s finančnou podporou poslanca gruzínskeho parlamentu Giviho Targamadzeho organizoval nepokoje spoločne s vodcami Ľavicového frontu Sergejom Udaľcovom a Konstantinom Lebedevom.

Kriminálny prípad, v ktorom sú podozrivými traja opoziční predstavitelia, otvorili po odvysielaní dokumentu ruskej televízie začiatkom tohto mesiaca. Zo záberov skrytej kamery, ktoré sa podarilo získať investigatívnym novinárom, vyplynulo, že podozriví sa stretávali s gruzínskym poslancom, aby získali peniaze na svoju kampaň s cieľom zvrhnúť režim prezidenta Vladimira Putina.

Vyšetrovatelia uviedli, že Razvozžajev sa priznal i k príprave zrážok medzi demonštrantami a políciou, ku ktorým došlo v máji v Moskve.



Ruská opozícia tvrdí, že priznanie uväzneného aktivistu bolo vynútené

Priznanie sa aktivistu ruskej opozície Leonida Razvozžajeva k príprave masových nepokojov v Rusku bolo vynútené násilím. Tvrdia to jeho prívrženci, advokátka Violetta Volkovová a vyhlásil to aj on sám.

Dôkazom toho je videozáznam z webovej stránky LifeNews.ru z nedele, keď Razvozžajeva prevážali z miesta výsluchu do vyšetrovacej väzby; kričal vtedy: "Povedzte každému, že ma mučili. Dva dni. Uniesli ma z Ukrajiny".

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý sa kauzou zaoberá, Razvozžajevovo tvrdenie odmietol s tým, že aktivista vlastnou rukou napísal desaťstranové priznanie. V dnes vydanom vyhlásení vyšetrovací výbor napísal, že Razvozžajev sa úradom sám vzdal a priznal sa k organizovaniu nepokojov spolu s ďalšími opozičnými lídrami Sergejom Udaľcovom a Konstantinom Lebedevom.

Razvozžajev vypovedal o svojej spoluúčasti na "zorganizovaní" potýčok medzi políciou a demonštrantmi v máji tohto roku v Moskve a dodal, že boli financované gruzínskym poslancom Givim Targamadzem. Ten však tvrdenie o tom, že by financoval gruzínsku opozíciu, odmieta.

Vopred oznámené opozičné zhromaždenie v máji prerástlo do násilností po tom, ako polícia odmietla demonštrantom umožniť vstup na miesto podujatia. Tí potom na políciu zaútočili fľašami a kameňmi. Podľa agentúry AP nič nenasvedčovalo tomu, že by násilnosti zo strany demonštrantov niekto organizoval.

Razvozžajeva, Udaľcova a Lebedeva zadržala ruská polícia minulý týždeň po overení skutočností zverejnených vo filme Anatómia protestu 2, ktorý nedávno odvysielala televízna stanica NTV. Podľa filmu sa organizátori opozičných protestov v Rusku stretli so zahraničnými aktivistami, od ktorých dostali peniaze, a chystali násilné činy v snahe rozpútať revolúciu.

Kvalita záznamu je veľmi nízka, ale vyšetrovatelia trvajú na tom, že nie je zostrihaný, dodáva AP.